Nya BMW 5-serie Touring – direktrapport från provkörningen
Hans Hedberg har tagit kappsäcken och styrt kosan mot Italiens nordligaste stad München* för att inte bara bekanta sig utan också provköra nya BMW 5-serie Touring. Är den något att ha? Hans Hedberg ger oss svaret…
Tjena Hans! Du befinner dig i München. Sommar och sol, eller?
– Inte direkt, ett ihållande duggregn vill inte ge med sig. Men det gör inget, bilen jag sitter i får mig på andra tankar.
Du kör ju kombiversionen av nya BMW 5-serie, eller Touring som det så fint heter. Du som har sett den live nu, attraheras dina ögon?
– Helt klart, BMW 5-serie Touring är i mina ögon en snygg kombi. Nya 5-serie gör sig faktiskt ännu bättre i kombiutförande än i sedanutförande. Linjerna känns på något sätt kompletta nu.
Vilken eller vilka versioner är det du kör i dag?
– Det är lite kul detta. BMW som nästan alltid förknippas med starka och snabba bilar och då gärna på pressvisningarna har i dag valt att endast erbjuda oss instegsmodellen 520d med manuell sexväxlad låda. Det betyder att vi alla som är här i dag kör omkring med den snålaste BMW 5-serieversionen med start/stopp-teknik. BMW:s miljöprofilering tar allt mer form. 520d finns även med åttastegad automatlåda, Steptronic på BMW-språk, men då är det inte start/stopp längre och därmed lite högre förbrukning och utsläpp.
Det var annorlunda minst sagt. Hur fungerar tvålitersdieseln till en så pass stor bil?
– Helt kalas skulle jag vilja säga. 184 hästkrafter och 380 newtonmeter gör bilen väldigt användbar, den känns modern och vettig. Det finns bra med mos, mycket tack vare det fina vridet. 0-100 km/h går på 8,3 sekunder vilket är tillräckligt för det mesta. Den sexväxlade manuella lådan är lättarbetad och fungerar bra, men till en sådan här fin motor passar så klart den åttastegade automatlådan bäst. Skulle jag köpa en 520d hade jag – utan snack – valt automaten. Den ger komfort och passar bäst här nere i Sydtyskland där köerna växer sig långa snabbt.
Hur är komforten?
– Väldigt komfortabel, bäst i klassen av alla kombibilar. Vi märkte det redan i vårt test av sedanen i våras då den snabbt blev en ny favorit hos testlaget. I Comfort-läget är det gung och mjukhet à la Citroën. Men ställ in Normal eller något av de båda Sport-lägena så är det helt plötsligt spänst som gäller. Ljudmässigt är det väldigt tyst i bilen. Trots kombiutrymmet är det inte märkbart ljudligare än i sedanen. Visst hör man lite vägljud och vindsus, men det är inte mycket.
520d säger du… hur pass snål är den?
– Med manuell låda handlar det om 0,51 liter per mil vid blandad körning. Det betyder 135 gram koldioxid per kilometer. Bra siffror för en bil med den här effekten och spänsten. Med automatlådan hoppar siffrorna upp till 0,53 liter per mil samt 139 gram per kilometer. Inte stora skillnader alltså.
Vi har kört bilen nu några timmar och enligt färddatorn har vi förbrukat 0,66 liter per mil, men då har vi också kört mycket på autobahn samt kört lite hårdare på kurviga vägar.
Utrymmet då? Då tänker jag främst på baksätet och bagageutrymmet.
– Baksätet är bra, men inte bäst. E-klass är bättre i det hänseendet. Hjulhusen inkräktar dock en på bredden vilken märks av en aning om man sitter tre i bredd i baksätet. Men överlag ett bra baksäte som inte känns klaustrofobiskt. Mycket tack vare klassens längsta hjulbas på 296,7 centimeter.
Bagageutrymmet är inte dumt det heller. Sväljer 560 liter med uppfällt baksätesryggstöd. Det är ganska normalt litermässigt, men lastmässigt är det inte riktigt lika optimalt som i exempelvis Volvo V70 som har ett mer lådformat bagageutrymme. Baksätets ryggstöd kan fällas 40/20/40 vilket är väldigt praktiskt. Att fälla ryggstödet är enkelt via spakar på sidorna i bagageutrymmet. När det är fällt ryms 1 670 liter bagage och lastgolvet blir plant.
En riktigt bra detalj är det automatiska insynsskyddet som fälls in/ut när du öppnar/stänger bakluckan. Nu glömmer man aldrig det igen.
När kommer 5-serie Touring till Sverige och vad får man slanta upp för en?
– 18 september är det premiär hos oss i Sverige. Ett efterlängtat datum för både återförsäljarna och kunderna med tanke på att 70 procent av 5-serieförsäljningen utgörs av kombiversionen. Är man sugen på en 520d är det 367 900 kronor som gäller. Vill man ha automatlådan Steptronic får man lägga på 23 000 kronor på priset. Finns en Steptronic sportväxellåda som kostar ytterligare två tusenlappar.
Vill man ha en kraftfullare diesel är det 530d som gäller. Den kostar från 454 900 kronor. Är man i stället sugen på bensinversionerna finns 523i och 535i. De kostar från 375 900 kronor respektive 467 900 kronor.
Fyra motorer med andra ord. Har de nämnt några fler som kommer efterhand?
– Jag kan tänka mig att det kommer en miljöklassad bil så småningom. 520d är ju nere i 135 gram koldioxid per kilometer. 15 ifrån den magiska gränsen. Kan tänka mig att det kommer en 520d EfficientDynamics Edition som de pressar ned på samma sätt som med 3-serieversionen.
Om ett till två år lär vi också få se en ActiveHybrid-version, något som de yppat lite om. Dock inga exakta besked ännu.
Får tacka för rapporten Hans och välkomna dig hem till ett gråmulet och regnigt Sverige i helgen.
– Usch då, är solen försvunnen? Nå ja, jag klarar mig.
*München kallas av tyskarna för Italiens nordligaste stad. Anledningarna till detta är många, bland annat rör det sig om stadens arkitektur, men också om kvinnorna som bor i staden.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se