Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080723-nya-bmw-7-serie080723-nya-bmw-7-serie080723-nya-bmw-7-serie
080723-nya-bmw-7-serie

Nya BMW 7-serie – direktrapport från första provkörningen

Nya generationen av BMW 7-serie är nu presenterad och första provkörningen avklarad. Teknikens Världs Daniel Frodin skickades ner till soliga Frankrike för att bekanta sig med bilen och jämföra den med förra generationen och konkurrenterna S-klass och A8.

För bara ett par veckor sedan var det avtäckning av nya BMW 7-serie nere i München. Mikael Stjerna var där och vad han har att säga om bilen kan du läsa i nummer 16 av Teknikens Värld som är ute hos prenumeranter och i butik nu.

Nu är det dock inte avtäckningen vi ska avhandla här, utan den första provkörningen med BMW:s främsta lyxkärra. Provkörningen ägde rum tidigare i dag på BMW:s sommartestbana några mil norr om Marseille i Frankrike. BMW har för övrigt två andra testbanor till sitt förfogande – en i München och en i Arjeplog.

Dagen bjöd på drygt 25 grader och sol samt ett gäng förseriebilar, alla av modellversionerna 750i och 750Li (förlängd version, L står för tyskans Lang). Det betyder alltså bilar utrustade med V8-motorn på 4,4 liter med dubbla turboaggregat, samma motor som ganska nyligen debuterade i X6 xDrive50i.

Undertecknad börjar med att fråga ut Daniel Frodin om nya sjuans design och utseende. Enligt Daniel är nya generationen lite lik gamla om man betraktar den på avstånd. Men kommer man närmare ser man att det handlar om en helt ny bil. Den är betydligt elegantare än tidigare med sina slankare och sportigare linjer. Den ser ut att vara både nättare och lättare i steget än sin föregångare. På frågan om den har blivit mer anonym tvekar Daniel en stund.

– Bakifrån har den möjligtvis övergått till en aning mer anonym närvaro, men framifrån är det precis tvärtom. De nya större njurarna tillsammans med hela fronten gör sig bra i verkligheten, mycket bättre än på bild. Överlag är linjeföringen renare och mindre vågad än tidigare, berättar han över telefonen.

Många har sagt att baken med ljusarrangemangen har lite Citroën över sig och visst kan man föreställa sig det, men då får man vara en aning vild i sin fantasi. I alla fall när man ser bilen i verkligheten.

Inuti bilen har det hänt en hel del grejer. Hela instrumentpanelen har blivit mer förarorienterad än tidigare. Instrumenten har vänts mot föraren med sju grader vilket ytterligare betonar det klassiska uttrycket att BMW är förarens bil. Interiören känns igen för förra, men andas nu mer av senaste X5. Linjerna är sportigare och växelväljaren har flyttats från till höger om ratten till mittkonsolen mellan framsätena. iDrive har uppdaterats och är nu betydligt mer lättarbetat med bland annat snabbvalsknappar. Det känns lite som om BMW har sneglat på Audis MMI-system som Daniel Frodin ser som det främsta av de två. När man till exempel ställer in en destination i navigatorn är förförandet förvillande likt det som finns i MMI. Bättre och enklare med andra ord.

Andra nyheter vad gäller instrumenteringen är att mätartavlorna ser ut att vara konventionella analoga verk, men skenet bedrar. I själva verket är det digitala mätartavlor som ritar upp grafiken på ett analogt vis. Och det gäller alla fyra rundlarna, inte bara hastighetsmätare och varvräknare alltså.

Hur är då nya BMW 7-serie att köra? Så klart är det en fröjd och njutning att glida runt i en sådan här vagn, som det sig bör vara. Stolarna, eller man kanske kan kalla dem för fåtöljer, är komfortabla och erbjuder det mesta från massage till avkylning via fläktar. Bilen rullar mjukt och behagligt och det är tyst och ombonat i kupén. En detalj irriterar dock Daniel Frodin. Så fort bilen rullar över till grövre asfalt så hörs förvånansvärt mycket däckljud. Enligt BMW är det på förseriebilarna monterade likadana däck som kommer att sitta på bilarna när försäljningen startar. Hur det egentligen står till med däckbuller på grova svenska vägar återkommer vi med i ett kommande test av bilen. Men i övrigt är bilen väldigt komfortabel, på gränsen till att vara direkt jämförbar med Mercedes S-klass. 7-serie andas däremot en stor extra portion sport. Jämfört med Audi A8 vinner nya sjuan mycket på att det är en nyare bil med fler innovationer som ligger i tiden.

Motorn i BMW 750i är alltså en V8 med dubbelturbo på 4,4 liter och 407 hästkrafter och gör bilen ruggigt snabb. 0-100 km/h går på 5,2 sekunder, ett par tiondelar snabbare än motsvarande S-klass. BMW har inte bara jobbat med att göra motorn stark och snabb, utan även gjort vad man kunnat för att sänka bränsleförbrukningen. Att man använt stora delar aluminium till karossen är också en stor anledning till sänkta förbrukningssiffror vilket gäller för alla motorversioner.

Men mest intressant är inte motorn utan de nya knapparna bredvid växelväljaren där man kan välja mellan fyra olika körprogram. Och enligt Daniel gör de olika inställningarna verkligen skillnad. Man kan välja mellan komfort, normal, sport och sport plus. Förutom att fjädringens och dämparnas hårdhet påverkas så berörs också gasresponsen och växlingsförfarandet i automatlådan. Det finns alltså ett läge för varje körtillfälle.

En annan intressant nyhet som Daniel la märke till vid provkörningen är Integral Active Steering. Detta system ingår hos alla modellversioner om man väljer till sportpaketet och innebär att styrning sker på alla fyra hjul. Detta minskar bland annat svängradien. Vid hastigheter under 60 km/h styr bakhjulen mot framhjulen medan de vid hastigheter över 60 km/h styr med framhjulen och ger bilen en mer flytande förflyttning vid till exempel filbyten. Det märks inte direkt när man sitter bakom ratten, däremot kan baksätespassagerarna antagligen märka av det en aning.

Nya BMW 7-serie har svensk premiär i mitten av november. Några svenska priser är ännu inte satta, men instegsmodellen och troligtvis den kommande storsäljaren 730d kommer att hamna på strax över 700 000 kronor i grundpris.

BMW 7-serie kommer till en början som följande modeller:

• 730d med rak sexcylindrig dieselmotor på tre liter och 245 hästkrafter. Toppfart på 245 km/h och 0-100 km/h på 7,2 sekunder. Förbrukningen uppges till 0,72 liter per mil (EU-cykeln, blandad körning) och CO2-utsläppet till 192 gram per kilometer. 

• 740i med rak sexcylindrig direktinsprutad bensinmotor med dubbelturbo på tre liter och 326 hästkrafter. Toppfart på 250 km/h och 0-100 km/h på 5,9 sekunder. Förbrukningen uppges till 0,99 liter per mil (EU-cykeln, blandad körning) och CO2-utsläppet till 232 gram per kilometer. 

• 750i med direktinsprutad bensin-V8 på 4,4 liter och 407 hästkrafter. Toppfart på 250 km/h och 0-100 km/h på 5,2 sekunder. Förbrukningen uppges till 1,14 liter per mil (EU-cykeln, blandad körning) och CO2-utsläppet till 266 gram per kilometer. 

Läs mer om nya BMW 7-serie