Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW 8-serie avslöjad!

Konceptbil och spionbilder följs nu upp med äkta vara. Nya BMW 8-serie är nämligen avslöjad i form av några läckta bilder.

BMW är på väg att återuppliva klassikern 8-serie genom att släppa en ny ”åtta” i modern tappning. Förra våren visade BMW upp Concept 8-serie och i höstas bekräftade företaget att produktionen påbörjas under 2018. Nu har nya 8-serie dessutom avslöjats i och med att någon har smygfotograferat bilen ståendes hos vad vi tror är BMW eller någon av firmorna de samarbetar med.

Det är inte helt lätt att se, men på bakluckan tycker vi oss se ett xDrive-emblem till vänster och ett 850i-emblem till höger. Det betyder i så fall att modellen som fotograferats är en fyrhjulsdriven 850i vilket får oss att tro att det sitter en 4,4 liter stor turbomatad V8 som, om den har samma specifikationer som i M550i xDrive, bjuder på 462 hästkrafter och 650 newtonmeter. Samma maskin i 750i xDrive ger ”bara” 450 hästkrafter.

Vad gäller utseendet ser vi att det inte är lika vågat som på konceptbilen. De stora och djupa luftintagen i fronten har tonats ned märkbart och njurarna som utgör grillen har, tack och lov, blivit mindre. Strålkastarna är inte lika smala som på konceptbilen och ytterbackspeglarna har blivit normalstora.

Den breda rumpan har slätats ut och är inte lika graciös som på konceptbilen. Se exempelvis på ”hålet” där nummerskylten placeras. Det är brett och djupt. På konceptbilen existerade i princip inte detta ”hål”. BMW har fegat ur en aning vad gäller bakljusen, de är inte lika slimmade som på konceptet, och stötfångarens nedre parti har blivit grovt. Ändrören är fortfarande integrerade men inte lika tjusigt utformade som de vi såg under Concorso d’Eleganza Villa d’Estei våras.

Interiören är till grunden ganska lik konceptbilens interiör men har i produktionsbilen tonats ned och fått fler praktiska detaljer på framför allt mittkonsolen. Mätarhuset är sig likt men ratten är högst konventionell och inte lika läcker som på konceptbilen. Instrumenteringen i nya 8-serie ger oss dessutom en hint om hur det kommer att se ut i nya 3-serie.

Det är coupéversionen som har avslöjats. En cabriolet kommer också, så även en M8 som ska bli kraftfullare än nya M5 som har 600 hästkrafter.