Vårkänslor på Gotland med Erik Wedberg och nya BMW M3 Competition.
Vårkänslor på Gotland med Erik Wedberg och nya BMW M3 Competition. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Nya BMW M3 Competition – tre snabba från provkörningen

BMW har släppt ut en helt ny generation M3, G80, på vägarna. Har den blivit bättre än den gamla? Hur konstig ser den ut i fronten? Erik Wedberg rätar ut alla frågetecken i samband med första provkörningen.

Fullständiga provkörningsrapporten finns nu publicerad på webben, du läser den här.

Hej Erik, hur ful tycker du att nya fronten är?
– Inte så farligt faktiskt. Jag har hört många säga att den ser bättre ut i verkligheten än på bild och jag måste hålla med. Den ser väldigt arg ut, men inte ful. Men jag gillar mest lösningen med karossbreddningen över bakhjulen som slutar tvärt bakom bakdörrarna. Det är en väldigt udda detalj.

Hur är den att köra?
– Framförallt väldigt snabb. Provkörningsbilen här på Gotland är en M3 Competition som har 510 hästkrafter och 650 newtonmeter. Bakhjulen är fruktansvärt duktiga på att hitta fäste och slunga iväg bilen. Bra styrning också! Och man kan sitta lågt, väldigt lågt. Det gillar jag.

LÄS MER: Allt om nya BMW M3 och M4

Snyggare i verkligheten än på bild.
Utlagda skärmar som enligt Erik avslutas snyggt mot dörrskarvarna.
1 AV 2
Snyggare i verkligheten än på bild.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Utlagda skärmar som enligt Erik avslutas snyggt mot dörrskarvarna.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ska man köpa en?
– Om man vill ha en prestandasedan så är det M3 Competition som gäller just nu och den kostar från 855 000 kronor. Men man måste fundera lite på vilken man vill ha. Framåt sommaren kommer M3 Competition även i fyrhjulsdrivet utförande. Det kanske man vill ha. Eller så vill man ha vanliga M3 som bara har 480 hästkrafter och bakhjulsdrift men kan fås med manuell växellåda i stället för den åttaväxlade automaten. Den tror jag blir en väldigt rå körupplevelse men också en udda fågel på vägarna.

I kommande nummer av Teknikens Värld kommer Erik att servera hela provkörningsrapporten, där får du reda på precis allt du vill veta om nya BMW M3, plus lite till. Missa inte det!