Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya BMW M3
Nya BMW M3
Nya BMW M3
Nya BMW M3 Foto: facebook.com/wildspeed

Nya BMW M3 Sedan illustrerad

Nya BMW 3-serie har snart världspremiär men redan är fokus flyttad till nästa generation M3, prestandaversionen av 3-serie. Vilken motor kommer den att få och – framför allt – hur kommer den att se ut? Dessa illustrationer sägs vara träffsäkra.

En ny generation BMW M3 ser förmodligen inte dagens ljus förrän om två år. Förmodligen är det Frankfurtsalongen i september 2013 som står värd för världspremiären och först då vet vi hur nya M3 verkligen ser ut.

 Men eftersom vi människor har svårt att stilla vår hunger så vill vi veta nu, nu, nu och då är det tur att någon som är duktig på Photoshop kan lägga band på våra krav. Via Bimmerpost.com har Wild Speed publicerat ett gäng illustrationer på vad som sägs ligga nära den verkliga M3:an generation F80 (notera att internkoden för nya 3-serie är F30). Via sina källor inom BMW har de kunnat arbeta fram bilderna som de sedan skickat tillbaka för feedback.

 Samtidigt som vi ser nästa generation M3 på illustrationerna får vi också en hög dos av nya 3-serie som har världspremiär om knappt två veckor.

 Fronten på nya 3-serie har, enligt illustrationerna, fått ett betydligt mer distinkt och mer argsint utseende och till prestandaversionen M3 har adderats stötfångare och spoiler enligt samma mall som nya M5 (som vi förresten är och provkör i dag), fast i mindre version.

 Till och med fälgarna på illustrationerna sägs stämma överens med verkligheten efter tips från Bimmerpost.coms BMW-källor.

 Under huven förväntar vi oss att det sitter en turbomatad V6-motor (du läste rätt, alltså ingen rak sexa). För bara en månad sedan uppdagades det att BMW sökt patent för en ny motor med sex cylindrar i V-formation som matas med hjälp av två turboaggregat. Det har till och med ryktats om att motorn skulle kunna få tre turboaggregat, men det återstår i så fall att se.

 Om det inte skulle bli en V6-motor så skulle det kunna bli en återgång till rak sexa (från dagens V8), motsvarande M5:ans återgång från V10 till V8. Ett annat alternativ som har varit uppe till diskussion är att M3 behåller V8-konfigurationen men med utgång från den som finns i bland annat X6 M.

 Men så mycket snack som det har varit kring V6 och M3 den senaste tiden så vågar vi nästan satsa en slant på att det blir just den kombinationen, hur oortodoxt det än låter.