Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW M3 visar sig

En bild som visar en kraftfull 3-series bakre delar har lagts ut på vida webben, en bild som sägs visa nya BMW M3 bakifrån.

Tidigare i år började produktionen av senaste generationen BMW 3-serie, med internkod G20. Nyligen har Touring-versionen, det vill säga kombin som lystrar till interna namnet G21, börjat rulla ut på vägarna.

Nya ”trean” finns med en uppsjö motorer där M340i-maskinen med 374 hästkrafter och 500 newtonmeter är den mest prestandainriktade. Men 374 hästkrafter är inte ens i närheten av vad som behövs för att mäta sig med konkurrenternas mest prestandaorienterade kärror, exempelvis Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, Audi RS4 Avant och Mercedes-AMG C 63 S.

För att kunna hävda sig i konkurrensen är en ny generation M3, som får internbeteckningen G80, på väg att ta form. Modellversionen, som på 1980-talet i princip startade hela genrén med denna typ av bilar, presenteras inom kort och introduceras på marknaden någon gång under 2020, sannolikt någon gång under sommarmånaderna.

Denna bild tillhör nya BMW X3 M Competition, men motor, drivning, effekt och vridmoment är samma i nya M3 Competition.

Nya M3 får samma maskin som nya X3 M och nya X4 M, det vill säga den raka sexa på 3,0 liter som heter S58 (heter B58 när den inte sitter i prestandabilar). Effekten sägs bli densamma som i de båda suvarna, nämligen 480 hästkrafter och med ett maxvrid om 600 newtonmeter. Det är en hel del mer än vad gamla M3 kunde uppvisa i form av 431 hästkrafter och 550 newtonmeter (som dock fanns i några extra hetlevrade utföranden med högre effekt- och vridmomentssiffror).

Precis som X3 M och X4 M kommer nya M3 i ett Competition-utförande. Då är effekten uppskruvad till 510 hästkrafter medan maxvridet ligger kvar på 600 newtonmeter.

En stor nyhet med nya M3 är att den får fyrhjulsdrift – M xDrive så som senaste M5-generationen. Den kommer att kunna ställas in för körning med enbart bakhjulen i drift.

Det snackas även om en avskalad M3-version som bara driver på bakhjulen, utan möjlighet till fyrhjulsdrift, och vars kraftöverföring manövreras via en sexväxlad manuell låda. Med andra ord en version som erbjuder en tripp tillbaka till modellens ursprung.

Observera att den blå bilen till höger i bild är fejk.

Men hur kommer nya BMW M3 att se ut? Trots flertalet spionbilder vet vi så klart inte exakt, men vi vet i alla fall hur bakänden ser ut, tack vare en bild som hamnat på sociala medier. På bilden ser vi en röd, fläskig 3-serie på ett produktionsband. Vi noterar utlagda skärmar, en liten kolfiberspoiler på bakluckan och ett kraftfullt utförande av bakstötfångaren med svarta inlägg och de för M-bilar så typiska fyra runda ändrören, placerade två och två på var sin sida om diffusorn. Just diffusorn ser annorlunda ut än vad vi är van vid hos tidigare M3:or. Diffusorn, eller motsvarande del, har normalt inte varit inramad utan antingen har hela partiet varit svart eller lackerat i samma färg som övriga bilen.