Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110404-nya bmw m5
110404-nya bmw m5
110404-nya bmw m5
110404-nya bmw m5 Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

Nya BMW M5 är här... som koncept

1984 var året då första M5:an gjorde entré och nu – 27 år senare – är det dags för femte generationen. Nya BMW M5 ska visas upp i konceptformat på bilsalongen i Shanghai. Med ny varvvillig dubbelturbo-V8 blir den vassare än någonsin tidigare.

Vi har de senaste veckorna redan fått ta del av nya BMW M5 i form av ett par olika filmer. Men det är först nu vi kan få ett riktigt grepp om hur den verkligen kommer att se ut när den färdiga bilen ställs ut på Frankfurtsalongen i september.

Bilen som du ser på bilderna här är den som ska stå på salongsgolvet i Shanghai om drygt ett par veckor. BMW kallar den för konceptbil – Concept M5 – men vi vågar sticka ut hakan och säga att det mesta vi ser här går i produktion. Eventuellt att små detaljer och linjer förändras.

I fredags hade BMW ett litet event i München där de visade upp M5-konceptet för media och Teknikens Värld var på plats i form av Erik Gustafsson.

– Locket var på, inte mycket detaljer avslöjades men jag fick vibbar om att det mesta stämmer överens med den riktiga bilen. Den känns väldigt produktionsklar trots att de kallar den för ett koncept. Rutorna var stenhårt tonade men man kunde se vissa detaljer på insidan. En av dessa var en liten, kort växelväljare till den sjustegade dubbelkopplingslådan. Vingen på bakluckan är liten och diskret och kommer att förbli så på produktionsbilen, säger Erik.

BMW avslöjar inte mycket om bilens främsta attribut, det vill säga motorn. De beskriver den bara som en varvvillig V8 med dubbelturboteknik med mycket M-karaktär och att den är mer än 25 procent snålare än föregångaren, som ju var en sugmotor med tio cylindrar. BMW:s numera välkända EfficientDynamics-koncept har inte gått nya M5 förbi. Hur konstigt det än låter så är konceptbilen utrustad med både start/stopp-teknik och bromskraftåtervinning, bränslebesparande tekniker som lär hänga med till produktionsbilen.

Vad vi vet i dag, utan att BMW avslöjar något, är att motorn är densamma som sitter i X5 M och X6 M. Det betyder alltså V8:an på 4,4 liter. Effekten vet vi inte mycket om egentligen, men att det handlar om mer än de 555 hästkrafterna i X5 M och X6 M kan vi nog alla vara överens om. Den siffra som figurerat mest är 586 hästkrafter vilket i så fall innebär att både Audi RS6 med sina 580 hästkrafter och Mercedes E 63 AMG med sina 525 hästkrafter får se sig slagna.

BMW Concept Study M3 Sedan

Vid sidan om fredagens smygtitt på Concept M5 visade BMW även upp Concept Study M3 Sedan som är en något vassare version av den M3 som vi känner i dag. Det vill säga med högre effekt än de 420 hästkrafter som normalt plockas ut ur fyrliters-V8:an. Dessutom kommer bilen att innehålla en hel del ny teknik och nya material. BMW är tyvärr förtegna när det gäller denna special-M3:a. Den ska dock inte ses som någon ny CSL utan bara en specialversion som ska byggas i en liten serie senare i år och som effektmässigt placerar sig mellan M3 och M3 GTS, där sistnämnda har 450 hästkrafter.

Läs mer

Test och provkörningar