Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW M5 showar med M Performance Parts

BMW har med sig en hel drös nyheter till årets SEMA-show i Las Vegas. En av dem är nya M5 med M Performance Parts för att ytterligare förhöja detaljarbete och funktion. En annan är M3 ”30 Years American Edition”.

BMW M5 generation sex, som premiärvisades i augusti, är redan fläskig och raffinerad. Men det går alltid att slipa till detaljerna ytterligare vilket BMW nu har gjort genom att presentera en rad originaltillbehör som sorteras in under M Performance Parts-avdelningen.

M Performance-delarna är inte bara för syns skull, de fyller också en funktion. De är till för att förbättra bilens aerodynamik och även för att lätta M5:an en aning då de flesta delarna är i kolfiber. Bland M Performance-prylarna hittar vi detaljer till fronten, grillen, sidokjolarna, backspegelkåporna, bakluckan, diffusorn och mycket annat. När alla dessa detaljer är på plats utlovar BMW ännu sportigare köregenskaper, speciellt då bilen utrustas med de fastare M Performance coilover-dämparna.

Den som går ”all in” i M Performance-träsket väljer så klart också de kolfiberkeramiska bromsskivorna med tillhörande bromsbelägg som hämtats från motorsporten. Kombinationen ska inte bara bjuda på bättre bromsverkan utan även vara mindre värmekänsliga i det långa loppet.

Sportavgassystemet med optimerad avgasledning och lägre mottryck är någon form av pricken över i, men inte för alla. Systemet innehåller titanändrör med kolfiberhöljen fastnitade och sägs ge en bättre ljudbild i jämförelse med standardsystemet. Nackdelen med detta avgassystem är att det endast kommer att saluföras i USA och Kanada.

Merparten av övriga M Performance-delar släpps i samband med marknadslanseringen av nya M5 i mars 2018. Några av delarna släpps aningen senare. Vill du se delarna redan i dag får du ta första bästa flyg till Las Vegas där bilshowen SEMA öppnar dörrarna om några timmar (31 oktober). Den 3 november stänger dörrarna igen.

Nya M5 med M Performance-delar har samma drivlina som M5 utan delarna, det vill säga V8:an på 4,4 liter som utvecklar 600 hästkrafter och 750 newtonmeter som via en åttastegad Steptronic-låda når alla fyra hjul i standardläget. Men som vi alla vet kan det nyutvecklade M xDrive-systemet ställas in så att endast bakhjulen står för drivningen.

En annan nyhet som BMW har med sig till SEMA i år är M3 ”30 Years American Edition” som belyser att det är tre årtionden sedan första M3:an, generation E30, gjorde entré i USA. Den såldes där till och med 1991.

Modellversionen har tagits fram av BMW Group Designworks och byggts av BMW Individual. Den är baserad på M3 Competition Package med sexväxlad manuell låda och har försetts med diverse detaljer för att få den att sticka ut rejält, bland annat karossfärgen Frozen Red II Metallic som ska knyta an till M3 E30:ans Hanna Red-kulör.

BMW M3 ”30 Years American Edition” ska säljas enbart i USA och så som vi ser den här, i kombination med en massa M Performance-delar och lite annat exklusivt, rör det sig om endast ett futtigt exemplar som ska säljas så fort SEMA-showen är avslutad.