Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091217-nya bmw m5 f10
091217-nya bmw m5 f10
091217-nya bmw m5 f10
091217-nya bmw m5 f10

Nya BMW M5 – spekulationer

Det har dykt upp två renderingar föreställande nästa generation BMW M5, alltså baserade på den nya 5-serie som presenterades för drygt tre veckor sedan. Även om bilderna grundar sig på en hel del gissningar är de intressanta och man får ett hum om vad vi har att vänta oss.

Nya BMW 5-serie väcker känslor, precis som det ska vara när det presenteras en ny BMW-modell. Det märkte vi inte minst på er läsare som med 139 kommentarer hade blandade åsikter om bilen som inte många av oss sett i verkligheten än.

En bil som kanske väcker ännu mer känslor, känslor av ett helt annat slag, är prestandaversionen, det vill säga BMW M5. De senaste dagarna har det dykt upp två renderingar på nästa generation M5 baserad på F10 som är internbeteckningen på nya 5-serie. De båda illustrationerna skiljer sig åt på några punkter, men är överlag ganska lika eftersom de är baserade på samma material, det vill säga bilder på nya 5-serien och spionbilder på kommande M5.

Vad tror ni? Kommer nästa BMW M5 årsmodell 2012 att se ut som någon av bilarna på bilderna? Länkar till båda bilderna hittar ni via länkarna längre ned.

Nästa generation M5 introduceras troligtvis i slutet av 2011 som årsmodell 2012. Den kommer då inte att ha en V10-motor som dagens M5 har. Anledningen till motorbytet är många, men två av de främsta anledningarna är lägre vikt och lägre bensinförbrukning.

Under huven kommer vi sannolikt att hitta en V8-maskin på 4,4 liter som är försedd med dubbla turboaggregat. Det skulle i så fall innebära samma motor som sitter i X5 M och X6 M och de båda monstersuvarna har 555 hästkrafter vardera. Förhandsuppgifter säger att det i M5 kan handla om ännu mer effekt än så, vissa pekar på 571 hästkrafter medan andra på hela 612. Det finns också uppgifter om att BMW kanske sansar sig en aning och trycker ut strax över 500 hästkrafter. Vilket det blir återstår helt enkelt att se.

Motorn kopplas till en sju- eller åttastegad dubbelkopplingslåda som blixtsnabbt för vidare kraften till bakhjulen. Vi kan nog räkna med en tid från noll till 100 km/h som är någon eller några tiondelar lägre än vad dagens M5 mäktar med – 4,7 sekunder.

Hur det blir med implementeringen av KERS (Kinetic Energy Recovery System från F1-bilarna) låter vi vara osagt, men det ryktades om det tidigare i år. Det skulle, om det implementeras, betyda ytterligare en extra kick vid accelerationen på samma vis som Formel 1-förarna nyttjar det vid start, omkörningar och dylikt på tävlingarna.

Läs mer

Externa länkar

BMW M5 bild 1

BMW M5 bild 2