Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW M5 – tre snabba från provkörningen

Jonas Borglund begav sig nyligen till Portugal för att köra nya BMW M5. Här följer en eftersläpande direktrapport som berättar hur bra nya generationen är i jämförelse med tidigare.

Hallå Jonas, var i Portugal befann du dig nyligen?

– Jag var på Estoril och körde, alltså den gamla Formel 1-banan där Niki Lauda säkrade sitt sista guld. Det var 1984. Härlig bana på drygt fyra kilometer och med en start-/målraka på nästan en kilometer. Bansträckningen påminner en hel del om Circuit de Barcelona-Catalunya i Spanien där det fortfarande körs Formel 1.

Lysande! Var det en F1-bil du rattade på Estoril?

– Inte riktigt, men bilen jag körde har några punkter gemensamt med Niki Laudas Formel 1-bil. Båda var och är turbobestyckade och effekten ligger i närheten av varandra. Nya BMW M5 har 600 hästkrafter, Laudas McLaren MP4/2 hade cirka 650 hästkrafter i raceutförande. Under kvalen låg effekten på runt 800 hästkrafter, så där ligger M5 i lä. Även vikten skiljer. Laudas kärra vägde 540 kilo, M5 ligger på nästan fyra gånger högre vikt.

– V8:an på 4,4 liter i nya BMW M5 ger kraft till bakhjulen – och framhjulen. Jo, nya M5 är fyrhjulsdriven tack vare nya M xDrive-systemet som kan ställas in till att bara operera över bakhjulen. Det går alltså fortfarande utmärkt att drifta och leka loss med bakänden.

– Bilen går väldigt bra på Estoril-banan som egentligen heter Autódromo Fernanda Pires da Silva. Styr in fint i böjarna och bjuder på riktigt bra grepp. Men om man vill är det lätt att kasta ut baken i breda ställ – även i 4WD-läget. Den går som ett spjut rakt fram också. På rakan fick man känna på 0-100 km/h på 3,4 sekunder, plus farter högre än så.

Jonas Borglund bakom ratten i nya BMW M5.Jonas Borglund bakom ratten i nya BMW M5.Jonas Borglund bakom ratten i nya BMW M5.
Jonas Borglund bakom ratten i nya BMW M5.

– Motorn och avgaspiporna bjuder på ett lite rått läte, i positiv bemärkelse, men är inte riktigt lika djupstämmad som Mercedes-AMG E 63. Ljudet i kupén förstärks med artificiellt ljud som kommer ur högtalarna.

Vad kostar Münchens nya supersedan?

– För drygt 1,1 miljon kronor blir du ägare av en BMW M5 generation G30. Beställer du i dag får du kanske den i februari då de första kundleveranserna äger rum.

Jonas körde verkligen karossen av nya M5 på Estoril.Jonas körde verkligen karossen av nya M5 på Estoril.Jonas körde verkligen karossen av nya M5 på Estoril.
Jonas körde verkligen karossen av nya M5 på Estoril.

I Teknikens Värld nummer 26/2017 bjuder Jonas Borglund på en lång provkörningsrapport som berättar allt om nya BMW M5. Bland annat hur den är att köra – hårt och mjukt – hur all elektronik och mekanik fungerar samt vem han hade som föråkare på Estoril.