Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101006-bmw m6 coupé
101006-bmw m6 coupé
101006-bmw m6 coupé
101006-bmw m6 coupé

Nya BMW M6 framtrollad

BMW M6 av första generation har knappt hunnit lägga sig till rätta i graven innan spekulationerna kring nya M6 tar vid. Här är första illustrationen som visar hur den nya skulle kunna se ut.

Så fort det snackas om en ny BMW-modell, och då i synnerhet en M-version, sätter Gerald Alvarez fart på sin ”ritpenna” och trollar fram en illustration på bilen som ännu inte finns. Så även denna gång, nu när vi har fått en förhandstitt på kommande BMW M6 Coupé på Parissalongen, har han tagit fram en bild på en M6.

Vad Gerald Alvarez har gjort är helt enkelt att skapa en ny bild på konceptbilen som det släpptes officiella bilder på för några veckor sedan och därefter lägga på klassiska M-attribut som en djup och låg frontspoiler, sidokjolar och feta fälgar. Sistnämnda har setts på spionbilder av nya BMW M6 Coupé.

Vad som inte syns på illustrationen är motorn som gömmer sig under den långa huven. Gamla M6 hade en V10-maskin på fem liter som gav 507 hästkrafter, det vill säga samma omtyckta spis som satt i M5, en modell som också har slutat att tillverkas. I nya M6 – och nya M5 – blir det i stället en V8 till mångas förtret. Trots färre cylindrar och lägre cylindervolym på 4,4 liter blir det av allt att döma en hårig best ändå tack vare TwinScroll Turbo-teknik. Motorn, som i grunden är BMW:s N63-motor, hämtas från X5 M och X6 M som båda plockar ut 555 hästkrafter. Men i M6 – och M5 – blir det enligt ännu obekräftade uppgifter hela 586 hästkrafter och 720 newtonmeter. Det lär räcka till och bli över för att hålla konkurrenterna stången. I alla fall för en tid framöver.

Om du är en av alla dem som får gåshud av att höra närmare 600 hästkrafter i V8-format bör du ta tillfället i akt och se (och lyssna) på denna film.

På någon av de stora europeiska bilsalongerna nästa år lär vi få se hur den produktionsklara versionen av nya 6-serie ser ut. En M6 får vi förmodligen vänta med att se till 2012. En försmak av motorn kommer vi redan att få se på Genèvesalongen i mars då nya M5 presenteras.

Vill du se många bilder på konceptbilen BMW 6-serie Coupé klickar du i stället här.

Läs mer

Test och provkörningar

Externa länkar

Illustrationen av BMW M6 Coupé på E90post.com