Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101027-nya bmw x3 test
101027-nya bmw x3 test
101027-nya bmw x3 test
101027-nya bmw x3 test Foto: BMW AG for press purposes only

Nya BMW X3 – direktrapport från provkörningen

Nya BMW X3, kan den vara någonting att ha? Vi skickade ut David Lilja väldigt långt bort för att ta reda på den saken.

Hallå David! Var befinner du dig tillsammans med nya BMW X3?

 – Jag har korsat Atlanten och befinner mig i Atlanta i amerikanska delstaten Georgia.

Atlanta, det är väl rätt långt söderut och då borde det vara perfekt provkörningsväder, eller? Men varför Atlanta?

– Här är knappt 30 grader varmt och känslan av amerikanska södern är total där typ var femte byggnad är en baptist- eller metodistkyrka längs med vägarna vi kör söderut.

– Att BMW valt Atlanta är inte helt ologiskt med tanke på att Spartanburg-fabriken ligger 30-talet mil härifrån. Där tillverkas X5 och X6 sedan tidigare och numera också X3. Tidigare var det ju Magna-Steyr i Österrike, men det är ett avslutat kapitel.

Över till bilen. Nya X3 skiljer sig en hel del från gamla, i alla fall på bild. Vad har du att säga?

– Jo, det stämmer att skillnaden mellan de båda generationerna är tydlig. Nya andas ett mycket mer moget intryck med stiligare och exklusivare linjer än föregångarens kantiga och, i mina ögon, lite konstiga upprätta hållning. Men nya X3 ser inte lika äventyrlig ut på utsidan tack vare avsaknaden av plastsjok.

– Den känns också större än gamla och syns tydligast på spårvidden. 92 millimeter bredare är en hel del och på längden har X3 växt med 83 millimeter. Det betyder att X3 nu är ungefär lika stor som första generationen X5.

Större mått måste gagna insidan, eller?

– Verkligen. Kupén har blivit mycket rymligare och mer användbar. Kupéutrymmets bredd har ökat med 28 millimeter vilket märkts tydligast i baksätet. Där kan man numera sitta tre vuxna i bredd samtidigt som ben- och fotutrymmet har bättrats på för att nu tillhöra de bästa i klassen. Även insteget till baksätet har blivit betydligt bättre.

– Bagageutrymmet har också vuxit. 550 liter får plats med baksätesryggen uppfälld. Men densamma fälld kan upp till 1 600 liter rymmas. Siffrorna är nästan i klass med nya 5-serie Touring.

– Baksätet är fällbart i 40/20/40 och lastgolvet blir nästan helt slätt. Som helhet är nya X3 mer praktisk än gamla.

Hur är då nya X3 att köra och vilka motorer har du provat på?

– Vid lanseringen i början av nästa år är det två motorer som gäller – dieselspisen xDrive20d och bensinaren xDrive35i. En xDrive30d är aktuell först några månader senare. Denna motor har vi inte haft möjlighet att köra i dag.

– xDrive35i-motorn med 306 hästkrafter är en toppenmaskin med fint tryck och så morrar den också så gott. Den är kopplad till en åttastegad automatlåda med start/stopp-teknik. Det är första gången en sådan kombineras med en sexcylindrig motor. Automatlådan fungerar kanonbra och växlar snabbt och mjukt, sistnämnda då i normalläget. I sportläget kickas växlarna i läge i rasande takt.

– xDrive20d-motorn känns väldigt attraktiv med sin lätta och snåla gång samtidigt som den kombinerar detta med råstyrka. Denna är kopplad till en sexväxlad manuell låda med start/stopp som jag säger nej tack till! Lådan känns trög till motorn, jag vill helt enkelt se en automat till denna.

Några andra intryck från körningen?

– Att nya X3 är betydligt mer inriktad på komfort. Man åker tyst och bekvämt i den och det är ingen risk att man tycker den är för hårt satt. Tyvärr saknar den nya elektromekaniska servostyrningen med variabel sportstyrning lite känsla, men den är på BMW-vis fortsatt tung. För första gången på en X-modell finns nu Dynamic Damper Control (DDC) där man som förare kan justera en rad parametrar i tre olika lägen. Genom knapptryckningar justerar man de elektroniska stötdämparna för mindre krängning, styrningen vässas och gasrespons och växlingar blir rappare.

Vad blir det för prislappar när bilen kommer till vårt avlånga land?

– Instegsmodellen är xDrive20d som kostar från 378 000 kronor. Bensinaren xDrive35i kostar från 489 000 kronor. Man kan lägga beställning på en bil redan nu för leverans i mars. Den större dieselmotorn xDrive30d har jag inget pris på. Andra kvartalet 2011 är den aktuell.

Tack för pratstunden, David. Ha nu en trevlig flygresa hem till iskalla Sverige!

– Tack, vi ses i morgon.

Nu kan du också se webb-tv från provkörningen. Klicka här!

Läs mer

TV-TV

Test och provkörningar