Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW X5 M och X6 M officiella – fakta och bilder

I nya BMW X5 M och X6 M hittar vi en vidareutvecklad variant av märkets dubbelturbo-V8 på 4,4 liter. Numera ger den 575 hästkrafter och 750 newtonmeter vilket gör de båda suvarna ohyggligt snabba.

Det var på New Yorks bilsalong i april 2009 som BMW visade upp X5 M och X6 M för första gången. Då handlade det om de tidigare generationerna E70 och E71. Världen häpnades över att två högbyggen kunde vara så snabba. Med 555 hästkrafter gjorde de båda 0-100 km/h på 4,7 sekunder. Makalösa tider, tyckte man då.

Nu, fem år senare, har det hänt en hel del i bilvärlden. Effektsiffrorna har blivit högre och accelerationssiffrorna lägre. Samtidigt har förbrukningssiffrorna kapats relativt kraftigt.

I dag är ”standardversionerna” av nya X5 (F15) och X6 (F16) näst intill lika snabba som gamla M-versionerna. Nya X5 xDrive50i med en 4,4-liters V8 på 450 hästkrafter gör 0-100 km/h på 5,0 sekunder och nya X6 xDrive50i (läs provkörning av den i Teknikens Värld nummer 24/2014 som kommer nästa vecka) gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Sistnämnda är alltså bara en tiondels sekund långsammare än gamla X5 M och X6 M.

Nya BMW X5 M och X6 M har en vidareutvecklad variant av V8:an på 4,4 liter med dubbla TwinScroll Turbo-aggregat som har suttit och fortfarande sitter i flertalet andra BMW-modeller, bland annat i nämnda X5 och X6 xDrive50i men också i senaste generationen M5 (560 hk i standardversionen, 600 hk i jubileumsversionen).

I X5 M och X6 M har BMW M GmbH skruvat upp effekten ytterligare. Nu ligger siffran på 575 hästkrafter, en maxeffekt som finns tillgänglig mellan 6 000 och 6 500 r/min. Det är med andra ord 20 hästkrafter (4 procent) mer än i föregångarna. Maxvridet, som finns tillgängligt mellan 2 200 och 5 000 r/min, ligger på 750 newtonmeter. En höjning med 70 newtonmeter (20 procent).

Med mer kraft och lägre vikt (nya X5 M och X6 M väger i storleksordningen 40 kilo mindre än föregångarna) har de båda bilarna blivit snabbare – mycket snabbare till och med. 0-100 km/h avverkas nämligen på 4,2 sekunder, en halv sekund snabbare än tidigare och betydligt snabbare än konkurrenterna Mercedes ML 63 AMG 4Matic (4,8 s), Porsche Cayenne Turbo (4,5 s) och Range Rover Sport SVR (4,7 s). Toppfarten är fortfarande elektroniskt begränsad till 250 km/h (med M Driver's Package höjs toppfarten till 280 km/h).

Trots många hästkrafter och enorm prestanda har utvecklingen gått åt rätt håll sett till förbrukning och utsläpp. Då båda M-suvarna vill vid blandad körning ha 1,11 liter per mil vilket ger oss 258 gram koldioxid per kilometer. Det kan jämföras med föregångarnas 1,39 liter per mil och 325 gram per kilometer.

V8:an i X5 M och X6 M är, till skillnad från många andra M-modeller, inte kopplad till M DKG-dubbelkopplingslådan (M DCT på engelska). I stället har BMW satsat vidare på den åttastegade automatlådan från ZF som de i M-utförande kallar M Steptronic med Drivelogic. BMW bedyrar att automatlådan ska jobba precis lika effektivt som dubbelkopplingslådan. Vid tidigare provkörningar och test har automatlådan (utan M-modifieringarna) imponerat på oss med snabba, sömlösa växlingar, men om den M-anpassade är lika rask som dubbelkopplingslådan väntar vi med att uttala oss om till dess att vi har testat den.

Launch Control finns för effektiva starter vid exakt rätt varvtal och utan hjulspinn. X5 M och X6 M driver som de flesta övriga X5- och X6-modeller på alla fyra hjulen, så kallad xDrive. All drivkraft kan förläggas till antingen framaxeln eller bakaxeln om situationen kräver det. Tillsammans med Dynamic Performance Control, som skiftar kraften mellan höger och vänster bakhjul, är greppet alltid optimalt och kurvtagningar vid krävande körning underlättas – om man nu inte ställt in DSC (Dynamic Stability Control) till läget off.

X5 M och X6 M har sänkt chassi med tio millimeter jämfört med sina mildare syskon. Det ger de båda M-versionerna fastare vägegenskaper och tillsammans med Dynamic Drive active roll stabilisation ska karosskrängningar och rörelser minimeras.

Luftfjädring är standard på M-modellerna, något som är tillval på vanliga X5 och X6. Standard är också nivåreglering bak. Tre olika chassiinställningar är tillgänliga: Comfort, Sport och Sport+.

Styrningen är av M-karaktär för mer precision.

BMW X5 M och X6 M rullar som standard på 20-tumshjul som är 10 tum breda fram och 11,5 tum breda bak. Dessa är skodda med 285/40-däck fram och 325/35-däck bak. Som tillval finns 21-tumsfälgar med samma bred som på 20-tummarna. Däcken på dessa är lika breda som standarddäcken, dock är profilerna ett snäpp lägre, 35 respektive 30 procent av bredden (fram och bak).

Bakom hjulen döljer sig kompositbromsar med sexkolvsok fram och singelkolvsok bak. Bromsbeläggytan är 50 procent större än hos gamla X5 M och X6 M.

De båda M-suvarna har en hel del detaljer som skiljer dem från sina motorsvagare syskon. Inte minst karossen avslöjar att det handlar om extra muskler. Större luftintag i fronten, rejäla luftslitsar/gälar bakom främre hjulhusen och grova stötfångare bak med fyra avslutande ändrör i nederkant. X6 M har dessutom en liten vinge längst ut på bakluckan. Båda modellerna har också unika M-ytterbackspeglar som optimerar luftflödet.

Interiört avslöjar sig modellerna med M-elstolar, M-ratt, M-instrumentkluster, annorlunda växlingspaddlar och mycket annat som ska ge de båda en sportigare touch. Till och med head up-displayen skiljer sig från standardmodellerna med bland annat varvtalsvisning och växelindikator.

Två nya exteriörfärger lanseras i samband med nya X5 M och X6 M, båda unika för just dessa modeller.

Nästa år är det säljpremiär för nya X5 M och X6 M. Några prisuppgifter har BMW än så länge inte delat med sig av, men räkna med instegspris strax norr om miljonstrecket.

Hela pressreleasen om nya BMW X5 M och X6 M kan läsas här. Observera att den är på engelska och i PDF-format.