Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW X5 officiell – fakta och priser

BMW presenterar nu helt nya, fjärde generationen X5. Förutom nya former, där de stora njurarna lär bli en snackis, har modellen även vuxit en hel del.

BMW fortsätter att satsa på sina suvar som numera utgörs av X1, X2, X3, X4, X5, X6 och snart även X7. Men innan vi får se X7 i sin fulla prakt är det nu dags för en helt ny generation X5, G05 som den benämns inom BMW:s väggar nere i München, att göra entré.

Foto: Uwe Fischer

Njurar? Snarare lungor!

Det är inte bara njurarna i fronten som har vuxit på nya X5. Hur mycket dessa har vuxit berättar inte BMW, men att de har vuxit råder det inga tvivel om. De känns mer som lungor än njurar, och lungor passar ju egentligen bättre i och med luftgenomsläppet. Ribborna i grillen är aktiva och kan stängas eller öppnas.

På längden mäter G05-generationen av X5 492,2 centimeter vilket innebär att den är 3,6 centimeter längre än sin föregångare. Med 200,4 centimeter på bredden är den dessutom 6,6 centimeter bredare och med 174,5 centimeter är den 1,9 centimeter högre än tidigare. Även axelavståndet har ökat – 297,5 centimeter är 4,2 centimeter längre än hos generation F15. Det betyder också att överhängen är något kortare än tidigare.

Foto: Uwe Fischer

Insidan

De interiöra utrymmena lär ha blivit rymligare, men sett till bagagevolymen har det försvunnit några liter. Med uppfälld baksätesrygg ryms 645 liter, fem färre än hos föregångaren. Fälls sätesryggen (fällbar 40/20/40) ryms upp till 1 860 liter, tio färre än tidigare.

Som tillval finns en tredje sätesrad som ger plats åt ytterligare två åkande. Att kliva in till och ut ur denna tredje sätesrad sägs vara enkelt då sätesraden framför är elektriskt lutningsbar.

En trevlig finess är den tudelade bakluckan som kan manövreras elektriskt. Som standard är luckan manuellt manövrerad.

Foto: Uwe Fischer

Redo för offroad

Tekniskt sett finns det många nyheter i nya X5, inte minst chassimässigt. Som standard är modellen utrustad med dynamiskt chassi där stötdämparna kan justeras på elektronisk väg. Som tillval finns ett tvåaxlat luftfjädringssystem som inte bara tillåter mjuk och behaglig gång utan även justerbar markfrigång på hela åtta centimeter. En annan nyheter är ett offroad-paket som utöver luftfjädringssystemet även innehåller hasplåtar.

Laser

Nya X5 har utrustats med strålkastare som kombinerar laserljus och adaptiva LED-ljus. Helljuset sägs sprida sitt sken 500 meter framför bilen.

Foto: Uwe Fischer

Mot autonom körning

Med X5 generation G05 tar BMW ytterligare ett kliv mot en högre grad av autonom körning, det vill säga självkörande bilar, i och med Driving Assistant Professional. Bilen är utrustad med adaptiv farthållare som med Stop & Go-funktionen håller mer eller mindre konstant avstånd till trafiken framför och klarar att, tillsammans med köassistenten, köra i långsamma köer, även om det skulle stå stilla helt plötsligt. Bilen kommer igång ändå. Körfältsassistent finns för att inte hamna utanför ”sin bana” och den kan också genomföra filbyten på egen hand.

Nödbromsassistent finns vilket innebär att vid ett eventuellt nödfall, till exempel om föraren skulle bli akut sjuk, så kan bilen på egen hand stanna på ett säkert ställe.

Parkeringsassistent har nya X5, så även en backassistent som tar över styrningen vid backning – i upp till 50 meter.

Foto: Uwe Fischer

Displayer dominerar

Interiören är ganska typisk för BMW men har till utseendet moderniserats en hel del. Bland annat har infotainmentskärmen fått en än mer framträdande roll med en delvis förening med mätarhuset. Skärmen är på 12,3 tum, samma storlek som mätarhusets skärmyta. Tillsammans benämns skärmarna BMW Live Cockpit Professional och är standard i nya X5. Infotainmentsystemet kan manövreras med hjälp av iDrive touch-kontrollvredet, multifunktionsknapparna på ratten, röstkontroll samt gester.

Även head up-displayen är ny och större än tidigare generationerna för att kunna visa mer och tydligare information. En 7 gånger 3,5 tum stor bild projiceras.

Foto: Uwe Fischer

Motorer

Fyra olika motoralternativ presenteras i dagsläget, två bensinare och två dieslar där samtliga är kopplade till åttastegade Steptronic-automatlådor och xDrive-fyrhjulsdrift samt är utrustade med partikelfilter och avgasgravsanpassade enligt Euro6d-TEMP.

X5 xDrive40i bjuder på en rak bensinsexa på 3,0 liter som pressar ur sig 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. Denna modellversion gör 0-100 km/h på 5,5 sekunder och toppar 243. Förbrukningen anges till 0,85 liter per mil och utsläppen till 193 gram per kilometer.

X5 xDrive50i, som inte är aktuell här i Europa, har en bensindriven V8 på 4,4 liter och 462 hästkrafter.

Foto: Uwe Fischer

På dieselsidan är instegsalternativet X5 xDrive30d med en rak sexa på 3,0 liter, 265 hästkrafter och 620 newtonmeter. Den gör 0-100 km/h på 6,5 sekunder och toppar 230 km/h. Förbrukningen sägs ligga på 0,60 liter per mil vilket motsvarar 158 gram koldioxid per kilometer.

Det större dieselalternativet är en M Performance-bil; X5 M50d har även den en rak sexa på 3,0 liter men med 400 hästkrafter och 760 newtonmeter som tillåter 0-100-sprinter på 5,2 sekunder och begränsad toppfartskörningar på 250 km/h. 0,68 liter per mil sägs den vilja ha vid blandad körning vilket motsvarar 179 gram per kilometer.

Fler motoralternativ kommer att presenteras framöver, bland annat elektrifierade modellversioner. Och icke att förglömma... en ny X5 M.

Svenska priser

Med anledning av att X5 xDrive50i inte kommer att marknadsföras i Europa har denna modellversion inget svenskt pris, men övriga har det.

X5 xDrive40i kostar från 672 800 kronor och X5 xDrive30d från 659 800 kronor. Har man extra tjockt läder kanske klivet upp till 894 800 kronor, som är priset för X5 M50d, är mer passande.

Marknadslanseringen är planerad till november månad 2018.