Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tom Kirkpatrick

Nya BMW X5 – tre snabba från provkörningen

Efter E53 kom E70 och därefter F15. Nu är turen kommen till G05. Vi pratar alltså om nya BMW X5 som Marcus Nyberg är och kör i USA. Vi slår honom en signal för att höra om den har blivit bättre än sin föregångare.

Tjena Marcus! Var befinner du dig?

– I ett soligt och varmt Atlanta, huvudstad i delstaten Georgia i sydöstra delarna av USA. Det är alltså inte långt ifrån South Carolina där BMW har sin fabrik, faktiskt bara knappt tre timmars bilresa sydväst om Greer/Spartanburg, där fabriken ligger, befinner jag mig.

– Ormar finns det tydligen gott om här, även om jag inte sett någon ännu. Jag är just nu på terrängbanan där vi testar X5:ans egenskaper utanför asfalten och vi blev varnade om att se var vi sätter ned fötterna. I Georgia finns sex olika sorters giftormar som människan ska undvika, bland annat tre olika skallerormar.

Baptistkyrkor kryllar det av i Georgia, så vart Marcus och fotografen än vände sig så var bakgrunden given.

Vilken suverän geografi- och naturlektion. Är nya BMW X5 lika suverän?

– Folks reaktioner på Internet vid presentationen var blandade, men flera menade att de inte ser några nyheter eller skillnader jämfört med utgående generation. Jag som nu har sett och framför allt kört bilen kan inte hålla med.

– X5 har vuxit något och är rymligare invändigt, den har en uppdaterad förarmiljö som känns betydligt modernare än föregångarens, och den rullar bättre än tidigare. Den går tyst och fint, även på grova underlag. Det adaptiva chassit är väl avstämt och går att få än mer komfortinriktat med luftfjädring.

Något negativt?

– Att laddhybridversionen X5 xDrive45e iPerformance inte är först ut i dessa dagar när det hela tiden pratas om elektrifiering. Modellversionen är presenterad, men finns inte att köra här.

Foto: Uwe Fischer

Vad kostar nya X5 och när kommer den hit?

– Lägsta priset i BMW:s prislista är 659 800 kronor vilket är för den modellvariant jag har fokuserat på här i dag, nämligen X5 xDrive30d med 265 hästkrafter stark dieselsexa. Med raka bensinsexan på 340 hästkrafter i X5 xDrive40i börjar priset på 672 800 kronor. X5 M50d, med inte mindre än fyra turboaggregat monterade ihop med dieselsexan, kostar från 894 800 kronor.

– Försäljningen är redan igång och kundleveranserna påbörjas i november.

Hela Marcus provkörningsrapport av BMW:s nya suv (eller sav, Sports Activity Vehicle, som BMW kallar biltypen) läser du i Teknikens Värld nummer 22/2018 som finns ute i butik nu och kan beställas här.