Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW X6 avslöjad i förtid!

Hatälskade BMW X6 ska snart presenteras i helt ny skrud. I dag poppade de första bilderna på nya generationen upp på Internet, till BMW:s förtret.

Nya BMW X6 är officiell, klicka här för alla fakta och bilder.

Redan som konceptbil 2007 var BMW X6 en omdiskuterad bilmodell. Men BMW lyssnade inte på belackarna utan visade upp produktionsversionen på bilsalongen i Detroit 2008 med försäljningsstart senare det året. Många gormade sig hesa över bilens formgivning och dess rätt till att existera. En onödig bil enligt många. Men BMW hade koll på läget, de såg ett behov på marknaden som de tillgodosåg och X6 blev en framgångshistoria mer eller mindre direkt genom att sälja betydligt snabbare än vad tillverkningstakten tillät.

X6 har visat sig så framgångsrik att konkurrenterna nu tänker haka på med femdörrarscoupé-suvar, eller halvkombisuv om man nu önskar kalla biltypen fördet. SAC är namnet BMW – Sports Activity Coupé.

Något slankare i profilen än dagens generation.

Nu är det dags för en ny generation BMW X6 att göra entré och den gör det något tidigare än vad BMW själva har tänkt sig. För i dag har de första bilderna på bilen läckt ut på nätet. Vad vi ser är en bil som ser ut att ha slankare linjeföring än sin föregångare, mycket tack vare det nya bakpartiet. Fronten känner vi igen från senaste generationen av syskonmodellen X5.

Vi kan också se tydligt släktskap med X6:ans lillebrorsa X4, som även den är en SAC.

Även om baken fortfarande är stor är den smidigare i utförandet.

Under huven blir det sannolikt samma motorpalett som X5 bjuder på, det vill säga xDrive30d, M50d och xDrive50i. De två förstnämnda är trelitersdieslar på 258 respektive 381 hästkrafter medan sistnämnda är en V8-bensinare som levererar 450 hästkrafter. Fler motoralternativ är att vänta, inte minst nya X6 M som får BMW:s dubbelturbomatade V8 på 4,4 liter som redan finns i M5 och M6. 560 hästkrafter ger den maskinen i de båda bilarna, sannolikt blir det samma effektsiffra i X6 M. I så fall bara fem hästar mer än i dagens generation.

En ActiveHybrid står förmodligen också på BMW:s agenda.

Interiördesign som BMW 3-serie F30 påbörjade.

I och med att BMW X6 läcker ut på webben i dag kan vi vänta oss att BMW officiellt presenterar modellen inom kort. Kanske redan de närmaste dagarna. Säljpremiär eventuellt i höst, senast i början av nästa år.

Baksätet är utskällt, men ändå hyfsat rymligt i huvudhöjd.