Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X6 xDrive50i
BMW X6 xDrive50i
BMW X6 xDrive50i
BMW X6 xDrive50i Foto: Mattias Rabe

Nya BMW X6 – tre snabba från provkörningen

BMW har släppt en ny generation X6 och då lät vi webbredaktör Rabe släppa datorn för att åka till USA och se om den ständigt ifrågasatta bilen kan få fler på fall i sin nya skepnad.

Hallå Mattias, var i USA befinner du dig?

– Tjena Erik! Jag befinner mig i ett ganska soligt och varmt South Carolina, närmare bestämt vid BMW:s stora fabrik i Spartanburg där nya X6 byggs vid sidan om övriga X-modeller – förutom X1 som byggs i Leipzig.

Hur är nya X6?

– Trots att den vuxit något är den lättare, inte bara på papperet utan också i steget. Det är egentligen otroligt att en klump på två ton kan vara så körbar, även när man pressar den på bana. Rent visuellt är nya X6 också en framgång, den känns inte lika stor som tidigare, kan nästan tas för att vara en X4.

– Vid detta provkörningstillfälle finns endast de två värstingarna xDrive50i med V8 på 450 hästar och M50d med dieselsexa på 381 hästar. Båda är riktigt snabba och xDrive50i morrar ljuvligt när de gamla indianmarkerna upp mot Appalacherna passeras på slingriga vägar.

Vad kostar kalaset?

– Instegspriset ligger på 643 000 kronor. För de pengarna får man en xDrive30d med treliters dieselsexa på 258 hästkrafter och 560 newtonmeter. Det är knappt 45 000 mer än för motsvarande X5. 6 december är det premiär hos de svenska BMW-handlarna.

Hela provkörningen av nya BMW X6 läser du i kommande nummer av Teknikens Värld. Här fixar du snabbt och enkelt en prenumeration till bra pris så missar du inte den.