Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så här föreställde vi oss en ny Alfa Romeo GTV när modellen fördes på tal för några år sedan.Så här föreställde vi oss en ny Alfa Romeo GTV när modellen fördes på tal för några år sedan.Så här föreställde vi oss en ny Alfa Romeo GTV när modellen fördes på tal för några år sedan.
Så här föreställde vi oss en ny Alfa Romeo GTV när modellen fördes på tal för några år sedan. Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Nya chefen vill ta tillbaka Alfa Romeo GTV

Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato har uttryckt en önskan om att komplettera märkets utbud med en sportbil – och det är klassiska GTV som ska vara aktuell för en comeback.

Det italienska kultmärket har av huvudkoncernen Stellantis, som i dagarna sade upp avtalen med samtliga europeiska återförsäljare, fått tio år på sig att leverera resultat. Samtidigt som många andra märken, som exempelvis Renault, slimmar sitt utbud verkar Alfa Romeo i stället försöka växa genom att bredda sin uppsättning.

På den svenska marknaden erbjuds i dag modellerna Stelvio och Giulia samt Quadrafoglio-versioner av de båda och sprillans nya GTA-versionen av Giulia – samt den kommande minisuven Tonale som dock har försenats eftersom den bedöms vara för dålig. Nu vill nya vd:n Jean-Philippe Imparato, som hämtats från Peugeot, se fler modeller i flottan.

Han tycks främst ha siktet inställt på snabbare versioner och har deklarerat sin önskan om att ta tillbaka mytomspunna sportbilar från märkets historia, med ambitionen att återuppväcka köparnas passion för Alfa.

Det är kanske framför allt så här man minns Alfa Romeo GTV. Missa inte hela historien om den smått ikoniska modellen via länken längst ned i artikeln.Det är kanske framför allt så här man minns Alfa Romeo GTV. Missa inte hela historien om den smått ikoniska modellen via länken längst ned i artikeln.Det är kanske framför allt så här man minns Alfa Romeo GTV. Missa inte hela historien om den smått ikoniska modellen via länken längst ned i artikeln.
Det är kanske framför allt så här man minns Alfa Romeo GTV. Missa inte hela historien om den smått ikoniska modellen via länken längst ned i artikeln. Foto: Alfa Romeo

– Jag är väldigt intresserad av GTV:n, men detta är inget officiellt uttalande utan endast mina personliga känslor. Jag älskar även Duetto. Låt mig föra Alfa Romeo till en viss ekonomisk trygghet först, så kan vi prata senare, sade Jean-Philippe Imparato i samband med lanseringen av nya Giulia GTA i Italien.

Det är inte första gången Alfa Romeo GTV ryktas vara på väg tillbaka. Redan 2018 talade man om sin ambition om en comeback för modellen, och ett år senare läckte bilder ut på vad som sades vara den nya GTV. Men senare samma år kom beskedet om att dessa planer skrotats och att den inte kommer tillverkas.

Nu får vi se om Imparato gör slag i sak och verklighet av sina drömska planer. GTV-entusiaster gör nog klokt i att inte hoppas allt för mycket för med Alfa Romeo vet man aldrig när sista ordet är sagt.