Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Chevrolet Corvette C7Nya Chevrolet Corvette C7Nya Chevrolet Corvette C7
Nya Chevrolet Corvette C7

Nya Chevrolet Corvette C7 avslöjad i detalj

Det är inte många dagar kvar tills nya Corvette, generation C7, ska ha världspremiär på bilsalongen i Detroit. Men under julhelgen läckte en hel drös med bilder ut på nätet som visar inte bara utsidan utan också insidan.

Det är alltid något speciellt med en ny generation Corvette. Kanske för att modellen har sex årtionden på nacken, kanske för dess speciella former som hängt med sedan generation två, kanske för alla olika V8-motorer som har mullrat genom åren.

 Nu är det snart dags för sjunde generationen att göra entré, något den gör på Detroitsalongen i januari. Men redan nu kan vi ta del av större delen av bilen tack vare bilder som ser ut att vara hämtade från instruktionsboken. Bilder som självfallet inte kunde hålla sig borta från Internet – till mångas lycka.

 På bilderna ser vi att nya Corvette C7 har betydligt vassare formgivning är den vi är vana vid från generation C6. Det är lite skarpare kanter och veck på flera håll. En stor förändring är bakrutan. Den blir mer konventionell i stället för den stora välvda som har varit något av ett kännetecken för Corvette genom mer eller mindre alla generationer.

 En annan detalj som kan få Corvette-puritaner att gå i taket är bakljusen. Borta är de klassiska runda ljusen, två per sida. I stället har man satt ditt modernare doningar som andas en hel del Camaro. Snyggt eller inte, oavsett vilket känns det väldigt lite Corvette.

 Kvar finns i alla fall de fyra ändrören längst ned i mitten på diffusorn. Något tätare positionering dock.

 Interiört bjuder nya Corvette på en helt ny instrumentbräda som är betydligt moderna än den vi finner i utgående generation. Faktiskt så andas layouten en hel del Saab.

 Mittkonsolen är vinklad mot föraren och hela känslan av 1990-talsinredning med plastkänsla ser ut att vara ett minne blott. Dock är det svårt att avgöra på skissbilder likt dessa. Mittkonsolen domineras av en stor LCD-skärm och framför den nya treekrade ratten finner vi ytterligare LCD-skärmas där man vanligtvis finner instrumentklustret. Skärmen som visar bland annat varvtal, hastighet och mycket annat ser ut att vara indelad i tre sektioner.

 På en av bilderna i bildgalleriet nedan ser vi Track Overlay-funktionen som någon av skärmarna kan visa upp. I den får man information så som G-krafter, varvtider, styrvinkel, banposition, hastighet och mycket mer.

 I och med nya generationen kan vi nog slå fast, utifrån dessa bilder, att Corvette äntligen får stolar som passar biltypen. De nya stolarna ser mer kramvänliga ut och ser även betydligt sportigare ut med rejält sidostöd.

 En ny grej för Corvette är motorljudet. Du kan låta V8:an vråla på som vanligt men kan även på elektronisk väg justera ljudet enligt följande inställningar: Auto, Stealth, City, Tour, Sport, Track och Off. Med andra ord kan du få motorn att vara tyst som en vessla i smygläget eller råma som en tjur i banläget.

 Om en eller ett par veckor lär vi sitta på all officiell information om nya Chevrolet Corvette av generation C7.

 Nå, vad tycker du – bådar det gott inför världspremiären i januari eller känner du kanske besvikelse över nya Corvette?