Nya Chevrolet Corvette Grand Sport – bredare och kaxigare

Genèvesalongen är skådeplatsen för Chevrolet Corvette Grand Sport, en breddad variant av Corvette Stingray C7 som även innehåller en del extra godis.

Om Corvette Z06 är avskräckande med sina 659 hästkrafter och 881 newtonmeter är kanske Corvette Grand Sport som ställs ut i Genève ett vettigare alternativ? Precis som vanliga Corvette Stingray levererar den 6,2 liter stora V8:an 466 hästkrafter och 630 newtonmeter, men bjuder på ett utseende som påminner starkt om Z06:ans.

Fronten ser mer eller mindre ut som den på Corvette Z06 och bakskärmarna är utlagda – precis som på Z06.

Men allt är inte ögongodis, några förändringar finns även där man inte ser dem – i stället märks förändringarna när man sitter bakom ratten. Bromsarna har uppgraderats till större doningar från Brembo, fjädringen har justerats och stötdämparna har bytts ut mot adaptiva Magnetic Ride-dämpare. Nya krängningshämmare gör bilen mer solid vid aggressiv körning och en elektronisk differentialbroms över bakaxeln kan rädda situationer som annars hade gått överstyr.

Hjulen är av standardimension, det vill säga 19 tum fram och 20 tum bak. Vi vet inte hur breda däcken är, men bredare lär de vara med tanke på karossens bredd. Gamla Corvette Grand Sport hade exempelvis 325 millimeter breda bakdäck, 40 millimeter bredare än standard.

Den som vill ha extra allt väljer till prestandapaketet Z07 som bland annat innehåller fler karossdelar i kolfiber, kolfiberkeramiska bromsskivor och däck med bättre fäste.

Prestandan vet vi ingenting om, men Corvette Stingray i standardutförande gör 0-100 km/h på 4,2 sekunder och toppar 292 km/h.

I september är det säljstart för nya Chevrolet Corvette Grand Sport i Europa. Då kommer man att kunna välja mellan coupé och cabriolet samt sjuväxlad manuell låda alternativt åttastegad automatlåda.

Priset är okänt, men vanliga Corvette Stingray kostar i coupéutförande från 665 000 kronor.