Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Chevrolet Corvette Z06 2015Nya Chevrolet Corvette Z06 2015Nya Chevrolet Corvette Z06 2015
Nya Chevrolet Corvette Z06 2015

Nya Chevrolet Corvette Z06 avslöjad!

Snart finns det ingen bil på Detroitsalongen som inte är avslöjad innan premiärvisningen. Nya Corvette Z06 sällar sig nu till bilarna som inte blir ett lika stort överraskningsmoment som tänkt.

Om tre dagar är det exakt ett år sedan nya Chevrolet Corvette Stingray avtäcktes på bilsalongen i Detroit. På årets salong är Chevrolets dragplåster den prestandavässade Z06-versionen som ska blänka ikapp med andra bilar från och med 13 januari, alltså nu på måndag. Men redan i dag kan vi smaska i oss lite av godheterna tack vare tre bilder som läckt ut på nätet via det stora landet i väst.

Nya Corvette Z06 fick vi se en glimt av redan i december men varken bilden eller informationen sa speciellt mycket. På dagens bilder ser vi att i Z06-utförande blir nya Corvette betydligt hårdare utseendemässigt med ett klart iögonfallande aerodynamikpaket i kolfiber. Splittern i fronten, dörrtrösklarnas kaxiga utlägg och bakvingen som nästan ser ut att stå vertikalt upprätt. Notera den svartmålade ytan bakom ventilationsgallret på huven, små enkla medel för att få fram aggressivitet i utseendet.

 Interiörbilden säger egentligen inte så mycket då det ser ut som i standard-Corvette, så när som på kolfiberpanelerna som har en annan ”ådring”. I Z06 har ratten fått flat botten.

Vi vet att nya Corvette Z06 får hela 628 hästkrafter och 880 newtonmeter tack vare tidigare läckta uppgifter. Men vi vet inte exakt vad det är för maskin som sitter under huven. En kompressormatad V8 är känt, men cylindervolymen är okänd.

 Jämfört med föregående Z06-generation, som hade en sug-V8 på 7,0 liter, är effektuttaget en rejäl höjning. 512 hästkrafter hade föregångaren som gjorde 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Vanliga Corvette Stingray, den som kom förra året, har en V8 på 6,2 liter och 455 hästkrafter. 0-100 km/h avverkar den på cirka fyra sekunder.

Du som nu gnuggar händerna av lycka över alla hästkrafter kanske ska sansa dig lite. Inom kort kommer en ZR1-version som så klart blir ännu vassare. Över 700 hästkrafter snackas det om.