Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GM Design

Nya Chevrolet Corvette Z06 officiell

Nu har nya Chevrolet Corvette Z06 officiellt presenterats. Den får bland annat vassare utseende och chassi – och fler hästkrafter – än sitt sävligare syskon som kom för ett par år sedan.

Ikonen Chevrolet Corvette introducerar sitt nästa kapitel med en ny version av prestandamodellen Z06. För två år sedan var det premiär för Corvettes mittmonterad motor, vars syfte är att ge bilen bättre viktfördelning och således även bättre köregenskaper.

Nu har det blivit dags för Z06, och förstås har den också mittmotor, för ännu högre nivå av prestanda. Precis som 1963 då Z06 gjorde entré för första gången, då i samband med Corvette generation C2.

– Nya Corvette Z06 definierar den amerikanska superbilen. Den bygger på den distinkta designen och banbrytande dynamiken som introducerades med Corvette med motorn i mitten och lyfter den till att leverera raffinerad men kompromisslös bankapacitet med prestanda i världsklass, säger General Motors president Mark Reuss.

Foto: GM Design

Bilens V8-motor, LT6:an på 5,5 liter, har fler hästkrafter än någon annan serieproduktions-V8 utan överladdning (turbo eller kompressor) på marknaden – närmare bestämt 680 stycken (maxvridet är 623 newtonmeter). Motorn har bland annat en helt ny design med platt vevaxel och förhållandevis kort slaglängd som möjliggör ett varvtal på 8 600 r/min.
Ljudet och utseendet är tydligt inspirerat av Corvette Racing, något som tillverkaren menar är viktigt för modellen.

– Racing var anledningen till att Z06 utvecklades 1963, och den fortsätter att stödja utvecklingen av vägmodellerna som gör dem bättre på gata och bana. Det betyder också att vi har testat Z06 på de bästa banorna runtom i världen, från Circuit of the Americas här i USA till Nürburgring i Tyskland, säger Tadge Juechter, verkställande chefsingenjör på Corvette. 

Korta fakta

Corvette Z06 föddes 1963 som ett extra specialutrustningspaket till ”vanliga” Corvette. Den inkluderade styvare fjädring, kraftigare bromsar, grövre krängningshämmare fram och stor bränsletank som minskade antalet nödvändiga depåstopp i längre lopp. Den hade en 5,4-liters insprutningsmotor på 365 hästkrafter och en fyrväxlad manuell växellåda.

Utvändigt är Z06 94 millimeter bredare än vanliga Corvette Stingray samt fått ny front för att optimera kylningen. Bakspoilern är utformad för bättre stabilitet och kurvtagningsförmåga i hög hastighet.

Förutom de största hjulen som finns tillgängliga i Corvettes utbud (20 tum fram och 21 tum bak), kan man välja lätta och vridstyva kolfiberfälgar för att minska den ofjädrade vikten med 18,6 kilo. På tal om fjädring är även den unikt justerad för Z06, och inkluderar Magnetic Ride Control 4.0. Bilen har fått större bromsar, med sexkolvsok fram, och kolfiberkeramiska doningar finns tillsammans med prestandapaketet Z07.

Foto: GM Design

– Nästan varje komponent som utmärker Z06 har utvecklats för att stödja eller förbättra dess kapacitet. Genom att utnyttja mittmotorarkitekturens inneboende fördelar kan vi uppnå sex procent mer marktryck än den sjunde generationens ZR1 med åtta procent lägre luftmotstånd, säger Tadge Juechter.

Chevrolet är sparsamma med information kring prestandan hos nya Corvette Z06, men 0-60 mph (0-97 km/h) uppges ta 2,6 sekunder, tre tiondelar snabbare än vanliga Corvette Stingray. Toppfarten är okänd, men en bra bit över 300 km/h gör den garanterat. Corvette Stingray når 312 km/h.

Produktionen av nya Corvette Z06 startar sommaren 2022. Den ska byggas på General Motors Bowling Green-fabrik i Kentucky, USA, både som höger- och vänsterstyrd.