Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101012-chrysler-200101012-chrysler-200101012-chrysler-200
101012-chrysler-200

Nya Chrysler 200 siktar på Camry och Accord

Den amerikanska mellanklassen har fått en ny utmanare. Uppföljaren till Sebring - Chrysler 200 – tar direkt sikte på USA-älsklingarna Toyota Camry och Honda Accord.

Chrysler har en lång historia av att sälja mellanklassmodeller, första generationen Sebring debuterade 1995 och innan dess fanns den berykta Le Baron (inte minst ihågkommen som ett av Teknikens Världs sommarskott döpt till Baron Bob). Varken Le Baron eller första generations Sebring var några speciellt omtyckta modeller och det blev inte andra generationen Sebring kom 2001, följd av tredje generationen 2006. Nu är det dags för en mellanklassare från Chrysler och den här gången heter den kort och gott Chrysler 200 .

Chrysler uppger att ”nästan allt är nytt eller uppgraderat”. Vad det innebär exakt vet vi inte men vi lägger märke till att 200 har ett helt eget och nytt utseende. Fronten ger dessutom det första smakprovet på Chryslers nya designidentitet, lägg märke till att även Chrysler har hakat på LED-trenden. Även baktill är det helt nya linjer och med lite god vilja kan man se linjer som påminner om Jaguar XF. Vad som däremot inte är nytt är taklinjen, i profil syns det att Chrysler inte riktigt har vågat släppa den gamla Sebring-grunden.

Under motorhuven är det amerikanskt som gäller. Instegsmotorn blir en 2,4-litersfyra som fås med antingen en fyr- eller sexväxlad automatlåda. De som vill ha mer kraft söker sig till V6-motorn på 3,6 liter kopplad till en sexstegad automat. Vi anar att nya 200 är, precis som Sebring, en bil med amerikanskt gung, Chrysler säger sig dock att förbättrat vägegenskaperna bland annat genom en ny bakre krängningshämmare. Komforten inne i kupén har höjts tack vare ny ljudisolering och nya laminerade rutor runt. Interiören uppdateras med nya, fina material, ny instrumentpanel och uppgraderade stolar med bättre stoppning. Nya Chrysler 200 kommer till amerikanska återförsäljare vid slutet av det här året, om/när den kommer till Sverige är oklart.

Test och provkörningar