Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Citroën Berlingo officiell – fakta och bilder

Dags för tredje generationen av Citroën-modellen Berlingo som debuterade 1996. Ny plattform, mer attityd och nu än mer rymlig. Premiären sker under Genèvesalongen.

Citroën Berlingo tillhör det omoderna segmentet paketbilar (även om Citroën själva benämner den som en LAV – Leisure Activity Vehicle) och bildade skola inom området. 1996 kom modellen Berlingo och har till dags dato sålt i 3,3 miljoner exemplar. Modellen är faktiskt den bästa säljande från Citroën efter lilla C3 och den bäst säljande i 17 länder.

Nu är det dags för generation tre och nog känns huvudformerna igen men det rör sig om en ny bil baserad på EMP2-plattformen i stället för som tidigare på plattform PF2. Fönsterlinjer och hjulhuskanter känns igen men har ett kantigare och modernare snitt.

Fronten har tydliga släktdrag från Citroëns senaste modeller C3 Aircross och nya C4 Cactus och längs karossidorna ser vi även så kallade airbumps. Även invändigt hittar vi en typisk ”Cittra”-inredning men när man jämför de nya modellerna ser man att de faktiskt inte är identiska.

Nya Berlingo i personbilsutförande, uppföljaren till Berlingo Multispace, kommer i två längder, M och XL, som mäter 440 respektive 475 centimeter på längden och erbjuder två eller tre sätesrader. Med fällda säten ger bilen en platt lastyta med en maxlängd på 270 eller 305 centimeter beroende på utförande. På bredden mäter Berlingo 185 centimeter och på höjden 181 centimeter utan takbågar (rails, om man så vill) och 184 centimeter med.

Lastvolymen har ökat med 100 liter för M-versionen jämfört med utgående modell och totalt ryms det 775 liter i modellen medan XL rymmer 1 050 liter. Berlingo har 28 stuvutrymmen och, liksom tidigare, skjutdörrar på båda sidor.

Nya Berlingo kan fås i åtta olika kulörer men kan också skräddarsys likt märkets andra modeller. På bilderna här syns bilen i XTR-utförande som står på 17-tumshjul och har orange detaljer.

Citroën räknar upp 19 förarassisterande system och fyra olika system för uppkoppling. Där märks saker som döda vinkel-varnare, head up-dislay och adaptiv farthållare liksom trådlös laddning av mobiltelefon och MirrorLink.

Motormässigt ska en rad diesel- och bensinmotorer erbjudas med olika effektuttag. Nytt är att modellen får tillgång till koncernens åttastegade automatlåda EAT8.

Nya Berlingo gör debut under Genèvesalongen och kommer ut på marknaden under andra halva av 2018.

Någon information ”vanliga” Berlingo, alltså lastaren, nämns inte i pressmeddelandet.