Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hasselblad H4D

Nya Citroën C1 officiell – fakta, film och bilder

För en vecka sedan dök Peugeot 108 upp, nu visar även syskonbilen Citroën C1 upp sig innan den officiella premiären i Genève nästa vecka.

Likt föregående modell är nya Citroën C1 baserad på samma grund och byggs i samma fabrik som syskonbilarna Peugeot 108 och Toyota Aygo. Det enda som egentligen skiljer dem åt är design på stötfångare och strålkastare då Citroën är lite mer vågad än syskonen. De upprättstående varselljusen har man lånat från större syskonet DS3 medan strålkastarna nästan påminner om Nissan Juke.

C1 kommer som tidigare att erbjudas med antingen tre eller fem dörrar samt varav båda modeller går att utrustas med soltak i tyg som då kommer med tilläggsnamnet Airscape. Totalt kommer åtta olika färger att erbjudas med möjlighet till att få tvåtons-lack, för de som vill ha tygtak går det att få i antingen rött, grått eller svart.

Som extrautrustning går det att få en 7-tums pekskärm med ”Mirror Screen” som innebär att du kan koppla ihop telefonen med skärmen och styra appar och liknande på telefonen via skärmen. Andra tillval är nykelfritt lås- och startsystem samt backkamera och starthjälp i backe.

Nya C1:an är endast några centimeter längre än den bil den ersätter och mäter in på 3,46 meter, bagageutrymmet ska rymma upp till 196 liter vilket är 57 liter mer än föregångaren. Trots den större storleken har vikten bantats med 40 kilo till 840 kilo, alltså 90 kilo lättare än konkurrenter som Volkswagen Up.

Vid lanseringen erbjuds två bensinmotorer, antingen e-VTi 68 Airdream med 68 hästkrafter, start/stopp-system och femväxlad manuell låda men den erbjuds även med en ETG automatlåda. Den trecylindriga 1,2-litersmotorn VTi 82 ger 82 hästkrafter och 118 newtonmeter vilket ger en noll till 100 km/h-tid på 11 sekunder. Snittförbrukningen stannar på 0,43 liter per mil och 99 gram kolidioxid per kilometer.

Troligtvis lanseras nya Citroën C1 till sommaren och instegspriset bör bli strax norr om hundra tusen. Förhoppningsvis ger den nya trion småbilar Volkswagens motsvarigheter Volkswagen Up, Skoda Citigo och Seat Mii en hård match.

https://youtu.be/JPzzGTJ_YeA?width=575&height=353