Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091030-nya citroen c3
091030-nya citroen c3
091030-nya citroen c3
091030-nya citroen c3

Nya Citroën C3 – direktrapport från provkörningen

Mikael Stjerna befinner sig i ett varmt Sydeuropa för att provköra nya Citroën C3 – ni vet bilen med den gigantiska framrutan. Vi slår Mikael en signal för att låta honom avlägga rapport.

Tjena Micke! Var befinner du dig?

 – Jag är i södra regionerna av italienska Toscana i Monte Argentario. Här är otroligt vackert!

Åååh, nu blev jag avis! Jag var där i somras – i Grosseto och otroligt vackra Porto Santo Stefano ute på ön som har blivit en halvö med tiden. Favoritställe i Italien efter Amalfi.

– Ah, så du känner till området! Desto roligare att rapportera hem från provkörningen då.

Vad har ni för väder?

– Stekande sol och 20 grader, helt ljuvligt.

Aha, då serverar du mig för första frågan! Antar att du kör en C3 med den väldiga vindrutan som ser ut som en hög panna. Hur fungerar det i starkt solljus?

– Det här ”soltaket” är härligt, ger en öppen känsla och ett helt unikt utseende. Det är tonat i överkant så att det fungerar ungefär som på ett par solglasögon och toningen från ljus till mörkt är riktigt snyggt utfört. Men nej, det är inte helt lätt att köra när solen gnistrar på himlen rakt framför en. Solen irriterar i ögonen och jag föredrar en plåtkant som man annars är van vid. Solen irriterar även när den står högt på himlen. Man får köra med solglasögon helt enkelt.

Det var det om vindrutan. Om vi pratar om bilen i övrigt, utseendemässigt alltså. Hur är den då?

– Jag blev riktigt glad över att se den. Den är snygg. Inte alls lite av en Farmor Anka-bil som gamla C3 kan ses som. Den har vuxit nio centimeter på längden, alltså inte så överdrivet mycket, men det ger bilen ett bättre helhetsintryck. Nya C3 ser betydligt exklusivare ut än sin föregångare, speciellt på insidan Instrumentpanelen känns både exklusiv och modern, står på egna ben utan lånta delar från andra Cittror. Materialvalen känns kvalitativa och textilierna likaså.

– Jag kommer ihåg första gången vi provkörde gamla C3. Då klankade vi ner på kvalitetskänslan, bland annat det tunna handskfacket. En sådan ”nedklankning” passar verkligen inte in på nya C3.

Hur rullar den? På klassiskt franskt mjukt vis?

– Den är inte lika mjuk som förra C3. Chassit har stramats upp lite men inriktningen är fortfarande åt komforthållet. Väldigt behaglig att köra och anständigt lågt vägljud. I alla fall på de här italienska vägarna, ja du vet ju hur de är här i området.

Vill du hitta en dålig väg så vet jag en. Två kilometer söder om Grosseto kör du vänster när du kommer norrifrån. Kör in mitt bland vinrankorna, där har du en väg som håller svensk standard. Där finns skyltat till en lantlig krog som inte finns. Du kan inte missa den.

– Haha… vi är lite väl långt därifrån nu.

Vilka motorer har du kört?

– Jag har kört dieselmotorn med 90 hästkrafter som vill ha 0,38 liter per mil och släpper ut 99 gram koldioxid per kilometer. Motorn känns rätt till bilen. Den är tyst, även på tomgång. Den andra motorn jag provat på är 1,6-litersbensinaren VTi med 120 hästkrafter, den som kommer från samarbetet med BMW/Mini. Fin motor den också men jag tror nog sjutton att jag skulle valt dieseln ändå.

När är bilen aktuell för Sverige och vad kommer den att kosta?

– Priserna är inte satta ännu, men vi har fått prisindikationer. När bilen dyker upp i Sverige i skiftet mars/april nästa år är det 90-hästarsdieseln och bensinaren 1,4 VTi med 75 hästkrafter som är först ut. Dieseln hamnar på, vad de tror i dagsläget, 155 000 kronor medan bensinaren hamnar på 130 000 kronor.

Vad kostar det att lägga till den stora vindrutan?

– Återigen en prisindikation – runt 5 000 kronor skulle jag tro. De pratar om ett pris här nere på 400 euro. Trots lite irriterande bländande från solen så tycker jag prislappen kan göra rutan värd.

Något annat du vill tillägga?

– Citroën har stora förhoppningar på nya C3. De har som mål att sälja 1 500 stycken av nya C3 nästa år, alltså under de tre kvartal som den säljs nästa år. Citroëns nye vd Magnus Bengtsson har sagt att de siktar på att få in märket på den svenska tio-i-topp-försäljningslistan igen.

Man tackar för dagens rapport! Och du, missa nu inte att köpa en nyfångad fisk i hamnen i Porto Santo Stefano. Välj det första lite längre fiskståndet, det är bäst.

– Hehe, det ska jag komma ihåg.

Läs mer