090629-citroën c3 nya

Nya Citroën C3 officiell

Dagens generation Citroën C3 har hängt med sedan 2002 och börjar bli mogen för avlösning. Här är första bilderna och informationen om ersättaren som presenteras i höst och som har potential att bli populär bland fågelskådare.

Citroën C3 av i dag är kanske inte den mest spännande bil man kan tänka sig, men faktum är att modellen tillverkats i över två miljoner exemplar sedan introduktionen 2002. Därmed har det också blivit dags för en ny generation att axla manteln. Nya C3, som kommer att presenteras på Frankfurtsalongen i september och lanseras i november, är av första intrycket att döma en betydligt mer spännande bil än föregångaren.

Utseendemässigt blir ett av de mest utmärkande dragen den rent bisarrt stora vindrutan som Citroën kallar Zenith och som enligt pressmaterialet ökar de åkandes synfält till  80 grader uppåt. Rutan, som är tillval, blir säkert uppskattat för att upptäcka exempelvis duvhökar, lågt flygande flygplan och andra mer eller mindre trevliga saker som kan anfalla från ovan, men ger sannolikt även en ljus och luftig kupé samt ett rejält hål i plånboken den dag den går sönder. Pressmaterialet talar sig dessutom varmt om sportighet och robusthet, och av bilderna att döma har nya C3 ett mycket modernare och snyggare utseende än den utgående.

Citroën hoppas mycket på nya C3, storleksklassen står för, grovt räknat, en tredjedel av bilförsäljningen i Europa och naturligtvis vill fransoserna ha sin del av kakan. Under skalet delas mycket med koncernsyskonet Peugeot 207, som i dag är något av en måttstock i klassen. Motormässigt är låga utsläpp ett nyckelord, ingen C3-version släpper ut mer än 140 gram koldioxid per kilometer. Mest miljövän blir du om du väljer den nya lilla HDI-motorn på 90 hästkrafter som släpper ut under strax under 100 gram per kilometer. Utöver detta kommer även 1,4- och 1,6-liters dieselalternativ att erbjudas. Under 2011 kommer även en serie nya snåla trecylindriga bensinmotorer som tillsammans med ett mer utvecklat start/stopp-system ska pressa ner utsläppen ytterligare.

Nya C3 hittar förmodligen till våra breddgrader i början av nästa år, men vilka versioner och hur prissättningen ser ut är inte klart i dagsläget.

Läs mer

Test och provkörningar