Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Citroën C3 officiell – med smak av Cactus

En helt ny generation av småbilen Citroën C3 är här! Med tuffa former och små ”airbumps” ska den locka kunder som tycker att C4 Cactus är aningen för stor.

Efter sju år är det så dags för Citroën C3 generation två att tacka för sig. In på scenen kliver i stället generation tre med former som gör den tydligt besläktad med storebror C4 Cactus, och så klart de andra C4-modeller Picasso och Grand Picasso (dock ej vanliga C4 som är mer konventionell i formspråket).

I fronten är det den nya, slanka grillen som gäller och som på varje kant pryds av låga DRL-varselljus. Under dessa varselljus är de större strålkastarna placerade, ungefär samma layout som på ovan nämnda modeller.

Profilen är sportigare än på C4 Cactus, lite DS3 över den. Baken andas inte lite, utan mycket DS3, framför allt bakljusen sedda rakt bakifrån. De skiljer sig markant från utgående C3:s L-formade bakljus.

En ny, tydlig detalj är ”airbumpsen” som är av ett mindre slag än de som sitter på C4 Cactus. Om de har samma skyddande effekt på C3 som på C4 Cactus återstår att se.

Interiören har blivit mer ”ungdomlig” jämfört hur det ser ut i den C3 som snart försvinner. Instrumentbrädan är rak och detaljerna är mer vågade, se exempelvis på mittkonsolen och dörrsidorna. En display på sju tum tornar upp sig på mittkonsolens övre del. Via den kan man kommunicera med omvärlden och bilen. Kanske är den en aning för lågt placerad för en som kör bil och samtidigt försöker följa vägen med navigatorns hjälp.

Infotainmentsystemet är kompatibelt både med Android Auto och Apple Carplay samt har MirrorLink-funktionalitet.

Vid framförandet av bilen kan föraren ta hjälp från bland annat röststyrd 3D-navigering, backkamera, vingelvarnare och döda vinkel-varnare.

Att nya C3, som finns i 36 olika färgkombinationer, riktar sig till en ny är ingen svår gissning. C3 är nämligen utrustad med Citroën Connected Cam där en inbyggd HD-kamera låter föraren dela foto och film från bilfärden med omvärlden. Vi hoppas att denna funktion endast är tillgänglig när bilen är stillastående. I nuläget är Citroën Connected Cam inte aktuell för Sverige med anledning av den kameraövervakningslag som vi har i landet.

Fem motorer erbjuds till nya C3. Exakt vilka som kommer till Sverige återstår att se, men de är i alla fall tre bensinare och två dieslar. Alla har start/stopp-teknik och är utrustade med manuella växellådor som standard. EAT6-automatlådan finns som tillval.

Motorerna heter (bensinarna) Puretech 68, Puretech 82 och Puretech 110 samt (dieslarna) BlueHDi 75 och BlueHDi 100.

Nya Citroën C3 är 399 centimeter lång, fem centimeter längre än sin företrädare, 175 centimeter bred, plus fyra centimeter, och 147 centimeter hög, det vill säga 4-5 centimeter lägre än gamla.

Bagageutrymmet rymmer 300 liter packning, samma siffra som tidigare.

När nya C3 kan tänkas komma till Sverige vet vi inte, men någon gång efter höstens Parissalong där den först ska visas upp inför publik.