Nya Citroën C4 Cactus – tre snabba från provkörningen

Med höga förväntningar har Erik Wedberg åkt till Amsterdam för att provköra den udda figuren Citroën C4 Cactus. Hur mycket sticker Cactusen ut, hur stark är den trecylindriga motorn och hur mycket stryk tål de så kallade airbumbsen?

Hej Erik, Citroëns Cactus ser lite annorlunda ut på bild, sticker den ut i verkligheten också?

- Jag skulle gärna svara ett rungande JA på den frågan men det blir bara ett nja. Utseendet påminner om C3 Picasso men Cactus sticker ut lite extra med sina gummisjok på sidorna. Det är riktigt stryktåliga gummikuddar som ska skydda från dörruppslag och parkeringsskador. De känns ganska reptåliga också, jag har provat.

Hur sticker Cactusen ut i övrigt?

- Den trecylindriga bensinmotorn med 110 hästkrafter vi kör kommer inte till Sverige förrän i höst men är riktigt stark och tyst. Den femväxlade manuella lådan är inte lika kul, lite för slapp och sladdrig. Bäst är fjädringskomforten, inte för mjuk och svampig utan fast men ändå förlåtande över ojämnheterna och farthinder. C4 Cactus är en lätt typ, strax under 1 200 kilo med trecylindrig motor och det märks på köregenskaperna, den känns lätt och livlig på ett bra sätt.

Sticker prisbilden ut?

- Den är billig. 139 900 kronor i instegspris för trecylindriga bensinaren med 82 hästar är nästan på kronan samma prislapp som Peugeot sätter på jämförbara 2008. Vill man ha 92-hästarsdiesel och högsta utrustningsnivån är priset 199 900 kronor. Jag vågar inte riktigt säga om den är värd pengarna eftersom jag ännu inte riktigt har greppat vad Cactus är för bil. Citroën pratar mycket om att den ska vara enkel och smart, en modern 2CV, men även att den ska vara trendig och lite exklusiv. Den är lite av en dubbelnatur.

Hela provkörningen av nya Citroën C4 Cactus läser du i Teknikens Värld 15/2014 som finns i butik från 3 juli. Slå till på vårt erbjudande så får du tidningen tidigare än så.

Mer om nya Citroën C4 Cactus läser du här.