Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100923-nya citroën c4
100923-nya citroën c4
100923-nya citroën c4
100923-nya citroën c4

Nya Citroën C4 – direktrapport från provkörningen

David Lilja begav sig till Sveriges sydligaste landskap för att provköra nya Citroën C4. David anser nykomlingen vara lite feg men samtidigt en riktig komfortvagn. Vad har han mer att säga om den? Häng med så får du veta!

Halloj David! Du är alltså på besök i underbara Skåne och kör nya Citroën C4. Hur är det?

 – Väldigt vackert. Det skånska landskapet i höstsolen…

David, jag syftade på bilen. Hur är nya C4?

– Om vi börjar med utsidan så får jag lov att säga att den är snygg. Men jag tycker ändå att den känns lite mesig. Men det kanske är förståeligt med tanke på att det kommer en DS4 lite senare. Den ska vara det tuffa, mer ungdomliga alternativet.

– Sett till både ut- och insida är bilen ett stort lyft mot tidigare. Den känns mer påkostad och exklusiv. Tyvärr är den inte så egensinnig som man kan förvänta sig av en ny Citroën. Fast rattnav har fått stryka på foten, likaså doftampullerna i kupén. C4 har blivit lite mer mainstream.

C4 har ju vuxit på alla ledder. Märks det inuti bilen?

– Det märks att den är fem centimeter längre, två centimeter bredare och tre centimeter högre. Det är gott om utrymme, även i baksätet. Men bäst av allt är nog ändå bagageutrymmet som vuxit med 82 liter till totalt 408. Det är rymligt nu helt enkelt.

En Citroën förknippas oftast med komfort. Hur är det i C4?

– Här har vi bilens starkaste gren. Fjädringen och ljudkomforten är ypperlig. Det är tyst och bilen rullar lugnt över ojämnheter utan att vara för mjuk. Nya C4 kan man utan problem sträckköra länge, speciellt med de härliga stolarna som finns i bilar i Excklusive-utförande.

Vilka motorer har du kört och är de något att ha?

– Jag har till största del kört THP 155-motorn, det vill säga turbobensinaren med 155 hästkrafter. En pärla, men den är tyvärr sammankopplad med den robotiserade EGS-lådan som jag inte är helt förtjust i. Kör man inte med EGS-låda regelbundet tar det lite tid innan man blir vän med den och gaspedalen. Innan dess blir det gärna lite gungigt.

– Fick också möjlighet att köra stora dieseln HDi 150 med manuell låda. Denna är om möjligt än mer en pärla. Rätt motor för denna bil.

När kommer nya C4 att vara tillgänglig för spekulanterna?

– 22 januari nästa år. Det bästa är att grundpriserna inte sägs förändras jämfört med dagens C4 och då ska man ha i åtanke att nya C4 är bättre grundutrustad. Vid lanseringen är det två dieselmotorer på 90 respektive 110 hästkrafter, där den senare har start/stopp-teknik, samt två bensinmotorer på 95 respektive 120 hästkrafter som gäller. De båda fina motorerna som jag fick känna på, dieseln med 150 hästkrafter och bensinaren med turbo på 155 hästkrafter, lanseras lite senare på året.

Till sist, hur tycker du nya C4 står sig mot en av de starkaste i klassen, nämligen Volkswagen Golf?

– Jag får tyvärr inget generellt habegär av C4 så det skulle nog bli Golfen. Men skulle det enbart gälla 150-hästarsdieseln med panoramaglastak och Exclusive-stolarna så skulle valet vara svårt. I det utförandet är C4 kanonfin. Men jag inväntar nog DS4 tror jag. Den kan bli något för konkurrenterna att bita i.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Test och provkörningar