Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Citroën C5 kommer 2020

Dagens Citroën C5 är lastgammal då den fyller tio år nästa år. Nu står det klart att det kommer en tredje generation. Nya C5 gör nämligen entré 2020.

Citroën C5 har rasat i försäljningslistorna runt om i Europa. I Storbritannien gick det så långt att generalagenten på öriket valde att ta bort modellen redan våren 2016. I Sverige finns C5 däremot kvar, trots väldigt svaga försäljningssiffror. I fjol registrerades 453 C5:or i Sverige vilket gjorde modellen till Sveriges 137:e vanligaste bil. I år ser siffrorna ännu svagare ut med hittills 220 registrerade exemplar (281 motsvarande period i fjol).

Den låga efterfrågan på modellen har fått cheferna på Citroëns huvudkontor i Frankrike att agera. I juni slutade man att tillverka sedanmodellen. Trist tycker vissa, men de har i stället en ny, tredje generation att se fram emot.

Citroëns vd Linda Jackson avslöjade nyligen på den pågående bilsalongen i Frankfurt att en ny generation C5 i sedanutförande kommer 2020. Hon sa också att i och med avknoppandet av DS, som numera är ett märke på egna ben, har det uppstått små luckor i Citroëns modellprogram. Dessa luckor är enligt henne strax åtgärdade och fyllda med nya modeller.

Sannolikt får nya C5 samma nyutvecklade stötdämpnings- och fjädringssystem som C5 Aircross visade upp vid presentationen i Shanghai i våras. Progressive Hydraulic Cushion är enligt Citroën själva en modern uppföljare till den klassiska gashydrauliska fjädring som gjort märket till något av bilvärldens komfortkung. Citroëns nya komforttänk ryms inom epitetet Citroën Advanced Comfort.

På bilden ovan ses Citroën Hypnos Concept från 2008.