Nya Corvette ZR1 officiell med 765 hästkrafter

Nu är den officiellt presenterad – nya Chevrolet Corvette ZR1 som med 765 hästkrafter är starkare än någon annan tidigare producerad Corvette.

Förhandsuppgifterna i Car and Driver stämde inte riktigt. Ny Corvette ZR1 har inte 750 hästkrafter, den har nämligen 755 amerikanska pållar vilket i vår del av världen betyder 765 hästkrafter. Det är 118 hästkrafter mer än förra ZR1-generationen. Maxvridet uppgår till 969 newtonmeter, 146 fler än tidigare. Maskinen är GM:s small block-V8 LT5 på 6,2 liter som med hjälp av en kompressor, 52 procent större än den i Corvette Z06, pumpar ur sig all nämnda kraft. Maskinen är kopplad till en sjuväxlad manuell låda men som tillval finns en åttastegad automatlåda.

Med denna form av kraft, som kontrolleras endast med hjälp av bakhjulen, är det lätt inse att detta är en väldigt snabb bil. Inga exakta prestandauppgifter har Chevrolet gett oss, inte mer än att toppfarten ligger norr om 338 km/h. 0-100 km/h lär vara några tiondelar snabbare än de 3,2 sekunder som föregående generation tog på sig. Vi kan också misstänka att Chevrolet har siktet inställt på någon form av rekordjakt runt Nürburgring. Gamla ZR1 gjorde finfina tider, men de tiderna är sedan länge inaktuella. Motståndet har putsat siffrorna rejält under senare år. Frågan är om nya ZR1 kan få på nya Nürburgring-kungen Porsche 911 GT2 RS som alldeles nyligen slog till med en ny rekordtid.

Två aeropaket erbjuds till nya ZR1, ett standardpaket med ”låg vinge” som sägs vara optimerad för höga farter och ett ”extra allt”-paket som innehåller en högre, justerbar vinge, splitter och andra detaljer i fronten, semislicks i form av Michelin Pilot Sport Cup 2, chassiförändringar med speciellt kalibrerade Magnetic Ride-dämpare som utlovar extrem kurvtagning och extremt grepp.

Under våren 2018 är det säljstart för nya ZR1. Chevrolet har inte avslöjat några priser men förhandssnacket har nämnt 120 000 dollar, det vill säga mer eller mindre exakt en miljon kronor. Det har också nämnts att modellen inte är aktuell för Europa då huven enligt våra lagar och regler är för hög.