Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dacia

Nya Dacia Sandero och Logan kan fås utan skärm

Mer eller mindre alla bilar i dag har en centralt placerad infotainmentskärm, men inte nya Dacia Sandero, Sandero Stepway och Logan. För att hålla priset fortsatt lågt erbjuds instegsmodeller utan skärm på instrumentbrädan.

Redan för några veckor sedan presenterade Dacia tredje generationen Sandero – inklusive den lite robustare Sandero Stepway – och Logan. Men det är först nu som de matar oss fulla med information av olika slag, och förstås mängder med bilder.

Rent utseendemässigt har trion blivit mer moderna och på samma gång blivit snäppet tuffare. De ser klart mer påkostade ut än tidigare, inte minst med den nya grillen som flankeras av strålkastare av senaste snitt med tydliga, integrerade DRL-ljusslingor som någon liknande vid Lamborghini i vår förra artikel (skulle vara Urus i så fall).

1 AV 5
Foto: Dacia
2 AV 5
Foto: Dacia
3 AV 5
Foto: Dacia
4 AV 5
Foto: Dacia
5 AV 5
Foto: Dacia

Interiören är om möjligt än mer moderniserad än utsidan. Borta är den tråkiga och plastiga mittkonsol vars övre del stack ut nästan som om det vore två ögon (de runda ventilationsgallren) och en mun (radiodelen), omgärdade av en kromsarg. Nya Sandero, Sandero Stepway och Logan bjuder i stället på en städad och tidsenlig instrumentbräda med ett enkelt mätarhus där två analoga mätare är placerade på var sin sida om en 3,5 tum stor (liten) skärm som ger föraren de viktigaste upplysningarna.

1 AV 5
Foto: Dacia
2 AV 5
Foto: Dacia
3 AV 5
Foto: Dacia
4 AV 5
Foto: Dacia
5 AV 5
Foto: Dacia

I instegsversionerna är inte en stor infotainmentskärm placerad centralt ovanför mittkonsolens luftkonditioneringsdel (radiodel saknas). I stället finns det ovanpå instrumentbrädan ett litet fack som kan fällas upp. I facket placeras en mobiltelefon som får agera infotainmentskärm. Facket ser dock litet ut, så har man en större mobiltelefon är det förmodligen kört. Dacia berättar tyvärr inte hur stor telefon som facket kan hantera. Media Control kallar Dacia denna lösning.

1 AV 5
Foto: Dacia
2 AV 5
Foto: Dacia
3 AV 5
Foto: Dacia
4 AV 5
Foto: Dacia
5 AV 5
Foto: Dacia

När mobiltelefonen är sammankopplad med bilen kan man ringa, lyssna på radio och navigera, även via röststyrning. Nya Sandero, Sandero Stepway och Logan är kompatibla med både Android Auto och Apple CarPlay. I instegsversionerna via kabel, utan kabel i de högre utrustningsgraderna.

Vill man inte ha sin mobiltelefon som hubb i bilen kan man välja Media Display som inkluderar en åtta tum stor skärm i stället för ovan nämnda mobilfack. Väljer man även till Media Nav får man inbyggd GPS-navigering.

1 AV 2
Foto: Dacia
2 AV 2
Foto: Dacia

Samtliga modeller i trion bjuder på mer utrymme än tidigare, bland annat sägs benutrymmet för baksätespassagerarna ha vuxit med 4,2 centimeter vilket enligt den rumänska biltillverkaren ger plats för benen som är klassledande.

I bagaget ryms i Sandero och Sandero Stepway (som har 17,4 cm markfrigång, 4,1 cm mer än vanliga Sandero) 328 liter, så länge det 60/40-fällbara baksätet förblir uppfällt. Motsvarande siffra hos Logan är 528 liter. Det är 8 respektive 18 liter mer än i föregångarna.

1 AV 2
Foto: Dacia
2 AV 2
Foto: Dacia

Säkerheten i denna Dacia-trio sägs ha höjts avsevärt i och med att bilarna är baserade på Renault-Nissan-alliansen flexibla CMF-plattform som använts till allt från Renault Clio till Nissan Qashqai. Dessutom är bilarna utrustade (utrustningen skiljer sig på olika marknader) med bland annat autobroms, döda vinkel-varnare, LED-strålkastare, farthållare, parkeringsassistans, starthjälp i motlut med mera.

Andra finesser – standard eller tillval beroende på marknad – är nyckellös upplåsning av bilen, stolsvärme, luftkonditionering, backkamera, elektrisk parkeringsbroms och regnsensor. För första gången för Dacia finns en elektrisk taklucka i glas.

1 AV 2
Foto: Dacia
2 AV 2
Foto: Dacia

Motorerna som presenteras är lika många som bilarna, det vill säga tre stycken. Borta är dieselmotorerna, i stället är det två bensinmotorer samt en bensin/gasmotor som gäller. Samtliga är trecylindriga enlitersmaskiner, de rena bensinmotorerna erbjuds med 65 och 90 hästkrafter medan gasmotorn är på 100 hästkrafter.

1 AV 2
Foto: Dacia
2 AV 2
Foto: Dacia

Nya Dacia Sandero, Sandero Stepway och Logan marknadslanseras senare under 2020. Inga priser är meddelande. I Sverige i dag kostar Sandero från 110 700 kronor, Sandero Stepway från 131 200 kronor och Logan MCV (inte sedanversionen som presenteras här) från 109 400 kronor.