Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dacia

Nya Dacia Sandero och Logan officiella

I dag presenterar rumänska Dacia helt nya generationer av Sandero och Logan – plus den lite robustare varianten av Sandero med tilläggsnamnet Stepway.

Snart har Dacia, som ingår i alliansen där Renault, Nissan och Mitsubishi är dominerande, förnyat hela sitt modellutbud. För två år sedan presenterades nya Duster som ifjol gjorde bra ifrån i vårt test mot nya Jeep Wrangler och nya Suzuki Jimny då den gick och vann stort.

Nu är turen kommen till de mer traditionella personbilarna Sandero och Logan, två modeller som i nuvarande form har hängt med sedan 2012. Vad gäller Sandero presenteras även en ny version av den lite förhöjda och skyddslistbeklädda modellen Sandero Stepway.

Dacia har fått ta del av Renaults och Nissans helt nya och flexibla plattform CMF som i detta utförande heter CMF-B där bokstaven B symboliserar storleksklassen, det vill säga B-segmentet. CMF-B-plattformen gjorde entré med nya Renault Clio och nya Renault Captur förra året.

CMF-plattformen, som kan ses som motsvarigheten till Volkswagen-koncernens MQB-plattform, introducerades för första gången i det större utförandet CMF-C/D, det var 2013 och då i samband med Nissan Qashqai och Nissan X-Trail. Förutom en CMF-A-variant för minibilar finns även en CMF-EV-variant för elektriska fordon. Det är på denna bas Nissans nya elbil Ariya har byggts.

Foto: Dacia

Dacia presenterar inga specifikationer i dag, utan vi får snällt vänta till den 29 september då all information släpps. Mycket av den teknik som vi i dag ser hos Renault Clio kan vi förvänta oss att se även i nya Sandero, Sandero Stepway och Logan (sedanen som presenteras i dag säljs i få länder, exempelvis inte i Sverige). För att hålla priserna nere på låga nivåer, som hör Dacia till, kan vi räkna med att vissa grejer har fått stryka på foten, exempelvis de mest avancerade förarassisterande systemen så som det semiautonoma.

Foto: Dacia

I dag kostar Dacia Sandero av utgående generation från 110 700 kronor i Sverige. Sandero Stepway kostar från 131 200 kronor. Logan MCV, kombiversionen som inte presenteras i nuläget, kostar från 115 700 kronor.