Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071029-fxx-evoluzione
071029-fxx-evoluzione
071029-fxx-evoluzione
071029-fxx-evoluzione

Nya Ferrari FXX Evoluzione

Är du inte nöjd den prestanda som Ferrari Enzo eller FXX levererar? I så fall kan du nu beställa nya Ferrari FXX Evoluzione som ger dig 860 rejäla hästar att leka med.

I helgen visade den italienska sportbilstillverkaren upp sin nya värstingmodell – Ferrari FXX Evoluzione – vid Ferrari World Finals som hölls på italienska racerbanan Mugello.

FXX Evoluzione är en vidareutveckling av redan hästkraftstinna FXX. Sistnämnda har 800 hästkrafter medan Evoluzione-versionen har fått hela 860 hästar i den 6,3 liter stora V12-motorn. FXX (och Evoluzione) grundar sig på teknik från Ferrari Enzo som ”bara” har 660 hästkrafter i sin sex liter stora V12-motor.

Vidareutvecklingen av FXX till FXX Evoluzione har skett genom att samla in telemetriuppgifter* från 20 olika bilar som har rullat 3 500 mil på olika banor runt om i världen. På detta vis har Ferraris ingenjörer kunnat vässa både chassi och drivlina ytterligare. En av dem som har varit med vid utvecklingen är självaste F1-legenden Michael Schumacher.

Förutom att FXX Evoluzione fått 60 hästkrafter fler än i grundversionen FXX, så har rödmarkeringen på varvtalsmätaren flyttats fram till 9 500 varv per minut (tidigare 8 500) samtidigt som växellådan, som växlas med paddlar bakom ratten, har optimerats och nu skiftar mellan växlarna på supersnabba 60 millisekunder (100 millisekunder för FXX). Antispinnregleringen har förbättrats och kan nu försättas i nio olika lägen. Utöver detta har FXX Evoluzione fått förändrad fjädringsgeometri som vid sidan om bättre väghållning ger längre hållbarhet på 19-tumsdäcken, förfinade aerodynamiska egenskaper samt nya keramiska bromsar från Brembo som inte bara är effektivare utan också ger bromsklossarna dubbelt så lång livslängd.

Ferrari FXX kör runt Ferraris egen testbana Fiorano på en minut och 18 sekunder. Den tiden lyckas FXX Evoluzione putsa med två sekunder till en minut och 16 sekunder.

Skulle du som läser denna artikel vara en av de få befintliga FXX-ägare och som nu lockas av en FXX Evoluzione så finns det en billigare lösning än att köpa ytterligare en bil. Alla justeringar och förändringar som FXX Evoluzione genomgått kan appliceras på ”vanliga” FXX i efterhand.

För den som köper Evoluzione-paketet inkluderas deltagande i en serie banträffar som Ferrari organiserar under 2008 och 2009. Sex träffar varje år – två i Europa, två i Nordamerika och två i Asien.

* Telemetri är trådlös överföring av mätdata.