Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Nya” Fiat 500 officiell – en mild facelift

Vi förstår att Fiat inte vill röra succébilen 500 allt för mycket, men att kalla den nya är kanske lite att ta i. Här är ansiktslyfta Fiat 500.

2007 var året då Fiat 500 gjorde storstilad comeback, 50 år efter originalet kom (fanns även en 500 Topolino mellan 1936 och 1955, men den är inte föregångare till dagens).
Åtta år och 3,8 miljoner sålda exemplar senare är det dags för första stora uppdateringen av dagens 500. Eller som Fiat kallar den – nya Fiat 500.

Men som vi alla ser på bilderna här är det inte en ny 500 det handlar om. Denna ”nya” variant är i stort sett identisk med den som hängt med sedan 2007, trots 1 800 förändringar.
Det finns exteriöra förändringar, men för den ointresserade är det inte helt lätt att upptäcka dem. Strålkastarna har uppdaterats och moderna LED-varselljus har tillkommit. Grillen, de två horisontella ”hålen” nedanför huvens framkant, har breddats och förändrats samt fått mer krominlägg. Luftintaget i frontspoilern håller samma form som tidigare, men rutnätet har fått kromprickar. Den överliggande kromribban som utgående modellversion hade har ersatts med två motsvarigheter som flankerar sidorna på luftintaget.

Man känner igen sig. Fiat har valt att inte ändra för mycket på ett framgångsrikt koncept.

Baktill är det sig likt sånär som på bakljusen som har fått LED-teknik och blivit ”ihåliga” i mitten. En del av ljusarmaturen har flyttats ned till kromribban som pryder stötfångaren.
Även interiört känner man igen sig från tidigare, men det finns skillnader. Ratten är något uppdaterad och instrumentet i mätarhuset moderniserat med större digital fullfärgsskärm som numera är högupplöst (finns endast på lite dyrare modellversioner). Luftutsläppen på instrumentbrädan har tillsammans med radio-/infotainmentdelen (Uconnect på fem tum) fått ny utformning.

Hela motorpaletten är uppdaterad för att klara de hårdare Euro 6-avgaskraven som trädde i kraft 1 september förra året.
Motorerna som blir tillgängliga vid lanseringen en 1,2-litersbensinare på 69 hästkrafter, två TwinAir-motorer på 0,9 liter med antingen 85 eller 105 hästkrafter samt en variant av 1,2-litersmotor på 69 hästkrafter som kan köra på både motorgas (LPG, dvs ej fordonsgas) och bensin. 85-hästars TwinAir-motorn dricker 0,38 liter bensin per mil och släpper ut mindre än 90 gram koldioxid per kilometer.
Efter lanseringen tillkommer en Eco-version av 1,2-litersmotorn med 69 hästkrafter samt en Multijet II-turbodiesel med 95 hästkrafter.
På vissa marknader kommer även en 0,9-liters TwinAir-bensinare med 65 hästkrafter samt en 1,4-litersbensinare med 100 hästkrafter.

Förändringarna träder i kraft på alla modellversioner, som exempelvis 500C. Dock nämns inget om Abarth-varianterna.

Motorerna kan sammankopplas med antingen fem- eller sexväxlad manuella lådor alternativt med en robotiserad variant kallad Dualogic.

Fiat berättar också att de har arbetat med chassit för att förbättra köregenskaperna och komforten. De går dock inte in på vilka justeringar som har genomförts.

Försäljningen av ”nya” Fiat 500 påbörjas i höst. Vilka prisjusteringarna blir är ännu okänt.