Nya Fiat Panda

Nya Fiat Panda laddar för Frankfurt

Här är nya Fiat Panda, som kommer visas upp på Frankfurtmässan i september.

Nuvarande Fiat Panda kom 2003 och åtta år senare är det alltså dags för uppföljaren med samma namn att göra premiär på Frankfurtmässan. Spionbilderna på ersättaren trillade ner i vår inkorg i juli i år, och här är alltså resultatet, helt befriat från kamouflaget.

Den lilla Fiaten har vuxit 11,2 centimeter på längden och 6,2 centimeter på bredden. Fiat har lagt ner krut på att höja komfort- och säkerhetsnivån i Panda.

På motorsidan kommer Panda ärva den 875 kubikcentimeter (0,875 liter!) lilla tvåcylindriga TwinAir-motorn från 500, som bygger på förra generationen Panda som nu alltså ersätts. Med turbo får tvåcylinderköparen 85 hästkrafter, men skulle det vara för mycket effekt erbjuder Fiat även en naturligt aspirerad motor på 65 hästkrafter i stället. Snarlik effekt får man om man väljer fyrcylindriga 1,2 med 69 hästkrafter, om man inte vill ha dieselmotorn 1,3 Multijet på 75 hästkrafter i stället.

Det finns planer på att skrämma upp TwinAir-motorn till över 100 hästkrafter i en Abarth-version men i början får vi nöja oss med de ovanstående motoralternativen.

På utsidan känner man igen nya Panda från den förra generationen men med lite mjukare drag, även om karossformen till stor del påminner om föregångaren.

Se mer av nya Panda i bildspelet och filmen här nedan!