Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Nya Ford Bronco – ikonen är tillbaka

Efter 24 år i dvala dammar Ford av namnet Bronco som nu ska pryda en ny generation suvar. Nya Bronco presenteras i tre utföranden – klassisk tvådörrarskaross och – för första gången – fyrdörrarskaross samt en nättare femdörrarsvariant kallad Bronco Sport.

Bronco, ett av Fords mer kända och populära modellnamn, plockades bort och glömdes nästan bort i en skrivbordslåda efter nedläggningen 1996. Försök till återupplivning har gjorts genom åren, bland annat 2004 då en konceptbil (se bildgalleriet med samtliga Bronco-generationer) med namnet Bronco visades för världen. Av den blev det dock inget. Men för tre och ett halvt år sedan kom nyheten om att Ford på allvar ska väcka liv i den ikoniska suven som första gången tog form under 1963 för att ge Ford en konkurrent till två andra amerikanska ikoner – Jeep CJ-5 och International Harvester Scout.

1965, som årsmodell 1966, inleddes Bronco-produktionen i Michigan, där den blev kvar fram till femte generationens nedläggning i mitten av 1990-talet.

Sida vid sida: två- och fyrdörrars Bronco. I USA används ogärna benämningarna tre- och femdörrarsbilar, och i detta fall kan det ses som korrekt med tanke på att takpanelerna på båda modellversionerna kan plockas av.Sida vid sida: två- och fyrdörrars Bronco. I USA används ogärna benämningarna tre- och femdörrarsbilar, och i detta fall kan det ses som korrekt med tanke på att takpanelerna på båda modellversionerna kan plockas av.Sida vid sida: två- och fyrdörrars Bronco. I USA används ogärna benämningarna tre- och femdörrarsbilar, och i detta fall kan det ses som korrekt med tanke på att takpanelerna på båda modellversionerna kan plockas av.
Sida vid sida: två- och fyrdörrars Bronco. I USA används ogärna benämningarna tre- och femdörrarsbilar, och i detta fall kan det ses som korrekt med tanke på att takpanelerna på båda modellversionerna kan plockas av. Foto: Ford

När sjätte generationen nu presenteras som årsmodell 2021 står det klart att samma fabrik i Wayne, Michigan, ska bygga nya Bronco som för första gången får fler än två dörrar. En mer praktisk fyrdörrarsversion tillhör nämligen en av de större nyheterna vid ikonens återkomst. En annan nyhet är den mindre Bronco-modellen Bronco Sport som är en strikt femdörrarsmodell vars takpaneler inte kan plockas av som de båda andra modellversionerna. Bronco Sport är därmed den mer alldagliga Bronco-versionen.

Bronco Sport är den lite nättare och mer praktiska Bronco-varianten för det lite mindre äventyrliga livet, även om den, enligt specifikationerna, inte gör bort sig i terrängen.Bronco Sport är den lite nättare och mer praktiska Bronco-varianten för det lite mindre äventyrliga livet, även om den, enligt specifikationerna, inte gör bort sig i terrängen.Bronco Sport är den lite nättare och mer praktiska Bronco-varianten för det lite mindre äventyrliga livet, även om den, enligt specifikationerna, inte gör bort sig i terrängen.
Bronco Sport är den lite nättare och mer praktiska Bronco-varianten för det lite mindre äventyrliga livet, även om den, enligt specifikationerna, inte gör bort sig i terrängen. Foto: Ford

Är det ett terrängfordon man är ute efter är det framför allt Bronco man ska ha, inte Bronco Sport. Nya Bronco, alltså utan Sport i namnet, erbjudet höga klättringsvinklar, vaddjup på över 85 centimeter och markfrigång på nästan 30 centimeter om man väljer till de största terränghjulen på 35 tum.

Tvådörrarsversionen är 441 centimeter lång (444 cm i Badlands-utförande) med ett axelavstånd på 255 centimeter. Fyrdörrarsversionen är fyra decimeter längre, totalt 481 centimeter (484 cm i Badlands-utförande) och med ett axelavstånd som mäter 295 centimeter.

Femdörrarsmodellen Bronco Sport är kortare än de båda övriga men med ett längre något längre axelavstånd än tvådörrars-Bronco för att få goda utrymmen i kupén. Bronco Sport är 439 centimeter lång och har 267 centimeter mellan hjulaxlarna. Den klarar, i Badlands-utförande, vaddjup på upp till 60 centimeter och har en markfrigång på upp till 22 centimeter.

Bronco på insidan.Bronco på insidan.Bronco på insidan.
Bronco på insidan. Foto: Ford

Samtliga Bronco-varianter är fyrhjulsdrivna. Till Bronco finns två motorer att välja mellan – en fyrcylindrig EcoBoost-bensinmotor på 2,3 liter, 274 hästkrafter och 420 newtonmeter samt en EcoBoost-V6:a på 2,7 liter, 314 hästkrafter och 542 newtonmeter. Lilla maskinen har en sjuväxlad manuell låda med krypväxel medan den stora är kopplad till en tiostegad automatlåda, som även finns som tillval till lilla maskinen.

Bronco Sport erbjuds med en 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor med tre cylindrar, 184 hästkrafter och 257 newtonmeter samt en fyrcylindrig EcoBoost-bensinare på 2,0 liter som ger 248 hästkrafter och 372 newtonmeter. Båda maskinen hör samman med en åttastegad automatlåda.

Bronco Sport på insidan.Bronco Sport på insidan.Bronco Sport på insidan.
Bronco Sport på insidan. Foto: Ford

I USA kostar Bronco i tvådörrarsutförande från 29 995 dollar (275 000 kronor) och i fyrdörrarsutförande från 34 695 dollar (318 000 kronor). Dessa båda kommer ut på marknaden under våren 2021.

Bronco Sport kommer redan i höst och då med en prislapp som börjar på 28 155 dollar (258 000 kronor).

Klassikern från 1966 till höger.Klassikern från 1966 till höger.Klassikern från 1966 till höger.
Klassikern från 1966 till höger. Foto: Ford

Nya Bronco ska tydligen inte säljas i Europa. Det är oklart om den informationen syftar på de båda Bronco-versionerna och inte Bronco Sport, eller samtliga tre.