Nya Ford Expedition – ännu en amerikansk jättesuv

Ford drar sitt strå till stacken och levererar Ford Expedition som ska konkurrera med andra jätteskapelser som Lincoln Navigator och Cadillac Escalade.

Ford visar upp den uppdaterade versionen av sin största suv-modell Expedition som kommer börja säljas i USA till sommaren. Den ansiktslyfta modellen har fått en tydligare markerad aggressivare grill, som om det behövdes, samt nya strålkastare fram. Baktill har bakluckan fått delvis ny design, kromade avgasutblås och nydesignade 22-tumsfälgar för att blända konkurrenterna Lincoln Navigator och Cadillac Escalade.

Som om Expedition inte är tillräckligt stor i sitt standardutförande med ett axelavstånd på dryga tre meter så erbjuds även den 30 centimeter förlängda varianten kallad Expedition EL.

Invändigt är förändringarna, liksom utvändigt, få, bland annat en ny mittkonsol med nytt instrumentkluster som består av två LCD-skärmar. Annars är det sig i stort sett likt tidigare vilket innebär ett hav av läderklädda stolar, blandat med träimitation och grå plast.

Bakom den stora grillen sitter inte som man skulle kunna tro en V8 på sjuttioelva liter, i stället har de lyft i en turboladdad V6:a på 3,5 liter som levererar 375 hästkrafter och 582 newtonmeter vilket är samma motor vi hittar i nya Lincoln Navigator.

Någon Ford Expedition kommer inte komma in i Sverige den officiella vägen, men troligtvis kommer det anlända några exemplar via privatimport.