Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Nya Ford F-150 officiell

Pickupernas pickup är nu här i nytt utförande – fjortonde generationen. Nya Ford F-150 må se ut som den gjort under många år, men under 2022 tar den det stora klivet in i framtiden, då blir modellen elektrisk.

Ford F-150 är en amerikansk ikon som få andra kan mäta sig med. Modellen ingår i den så kallade F-serien som utgörs av flertalet stora och ännu större pickuper, och som tack vare enorm framgångsrik försäljning i USA och Kanada kan titulera sig världens mest sålda pickup. Nästan 1,1 miljoner Ford F-serie såldes världen över under 2019, det är dubbelt så många som världens fjärde mest sålda pickup – Toyota Hilux.

Foto: Ford

Nu har Ford presenterat nya F-150, fjortonde generationen. Den är på flera punkter väldigt lik föregående generation men både kaross och interiör har gjorts om en hel del. Det mest iögonfallande på F-150 är den enorma grillen. Kunder som köper nya F-150 kommer att ha inte mindre än elva olika grillar att välja mellan, flera av dem aktiva för att sänka bilens luftmotstånd. Aerodynamiken sägs ha spelat stor roll vid formgivningen av övriga delar av nya F-150, bland annat ska bakänden ha fått sin form för att sänka bränsleförbrukningen.

Foto: Ford

Ford F-150 kommer vanligtvis med många olika motoralternativ under huven, men i nuläget presenterar Ford endast en maskin, en EcoBoost-hybrid där en 3,5-liters V6-motor kombineras med en 47 hästkrafter stark elmotor som är integrerad i den tiostegade automatlådan. Till drivlinan hör ett litiumjonbatteri på 1,5 kWh som lagrar den energi som uppstår vid exempelvis inbromsning.

Stora skärmar och digital instrumentering i olika grader beroende på utrustningsnivå. Notera "skrivbordet" över mittkonsolen som kan fällas ut för att göra nya F-150 till ett "kontor".Stora skärmar och digital instrumentering i olika grader beroende på utrustningsnivå. Notera "skrivbordet" över mittkonsolen som kan fällas ut för att göra nya F-150 till ett "kontor".Stora skärmar och digital instrumentering i olika grader beroende på utrustningsnivå. Notera "skrivbordet" över mittkonsolen som kan fällas ut för att göra nya F-150 till ett "kontor".
Stora skärmar och digital instrumentering i olika grader beroende på utrustningsnivå. Notera "skrivbordet" över mittkonsolen som kan fällas ut för att göra nya F-150 till ett "kontor". Foto: Ford

F-150 kommer fullproppad med det mesta i teknikväg, exempelvis autobroms, fotgängardetektering, 360-graderskamera, helljusassistans, körassistans som tillåter bilen att ta över körningen under kortare stunder, och mycket mer. Men det kanske mest intressanta är att nya F-150 ska komma som ren elbil under 2022. Några specifikationer som elektriska F-150 finns ännu inte.