Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Ford F-150 Raptor – ut med V8:an

Satte du kaffet i vrångstrupen när du läste rubriken? Den är ju sann, nya Ford F-150 Raptor har inte längre en biffig V8 utan en slimmad V6-maskin. Men vad gör det? Nya Raptor är ändå grymmare än föregångaren.

https://youtu.be/yVM6pgdC4GU

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Ford har en riktigt giftig trio ståendes i montern på Detroitsalongen. Kanske är det salongens starkaste startfält? Vad sägs om nya Ford GT (ja tack på den) och Ford Mustang Shelby GT350R (ja tack även på den)... och så den vi nämner nu – nya Ford F-150 Raptor (det börjar bli tjatigt, men ja tack på den också även om pickup inte passar inte i livssituationen just nu).

Nu ska du få höra något tokigt! Fords F-serie, USA:s mest sålda bilmodell under många år, förknippas starkt med V8-motorer med stor cylindervolym, inte minst Raptor-versionerna är starkt förknippade med cylinderantalet åtta.
Men nya F-150 Raptor har ingen V8 under huven. Den gamla maskinen på 6,2 liter och 416 hästkrafter har fått kasta in handduken och bege sig till motorhimlen.
I stället har Ford tryckt ned en V6 EcoBoost-motor, samma som återfinns i nya GT. Ford är än så länge hemliga och berättar inte så mycket mer om motorn, men de avslöjar åtminstone att den har högre effekt och vridmoment (dvs över 587 Nm) än den gamla V8:an. Så den som vill ha kraft i sin Raptor blir inte missnöjd, men är det just V8:an du vill ha så går du bet.

EcoBoost-motorn med sex cylindrar är kopplad till en automatlåda med hela tio steg. Lådan går att manövreras manuellt via paddlar på ratten. Den sänder vidare kraften till alla fyra hjulen via ett nyutvecklat 4WD-system som har vridmomentsfördelare. Systemet ska kunna fördela kraften mellan hjulaxlarna på ett betydligt bättre sätt än tidigare.

Sex förinställda körlägen finns i Raptor. Dessa är:

Normal mode, för vardaglig körning.

Street mode, för högre prestanda på släta vägar.

Weather mode, för körning i regn samt på snö och is.

Mud and sand mode, för körning på leriga och sandiga stigar och i terräng.

Baja mode, för höghastighetskörning i öken.

Rock mode, för låghastighetskörning vid bergsklättring.

Det är inte bara motorn som har bantats. Hela bilen har nämligen bantat. Nya F-150 Raptor är hela 227 kg lättare än sin föregångare tack vare användning av höghållfast stål och aluminium i stora delar av konstruktionen.

Ford F-150 Raptor, som lanseras under våren 2016 som årsmodell 2017, rullar på 17-tumshjul skodda med BFGoodrichs nya terrängdäck All-Terrain T/A KO2, ett däck som ska klara av extrema körförhållanden – och att kastas ut från flygplan på väldigt hög höjd.

Är du svag för pickuper så är det kanske nya Ford F-150 Raptor du ska satsa på? Annars har du alltid nya Dodge Ram 1500 Rebel eller också kan du hoppas på att Hyundai bygger snygga Santa Cruz Crossover Truck.