Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST

Nya Ford Fiesta ST med 180 rappa hästar

I Fords monter på Genèvesalongen står inte bara nya Kuga och B-stolpelösa B-Max utan också en liten busunge vid namn Fiesta ST. 180 hästkrafter, över 220 km/h i toppfart och 0-100 km/h på under sju sekunder.

Det är inte varje dag man får se en färdig produktionsbil se exakt likadan ut som konceptbilen, men så är fallet med nya Ford Fiesta som du inte ser någon skillnad på jämfört med Fiesta ST Concept som visades på Frankfurtsalongen förra året.

 Ford Fiesta ST är en liten och lätt rackare. Mäter strax under fyra meter på längden och har en tjänstevikt runt 1,1 ton. Tänk dig då denna småbil med 180 rappa hästkrafter under huven, för det är exakt vad den fyrcylindriga EcoBoost-motorn på 1,6 liter lämnar. Maxvridet ligger på 240 newtonmeter. Samtidigt som effekten är en ökning med 20 procent jämfört med gamla Fiesta ST har förbrukning och koldioxidutsläpp sänkts med 20 procent.

 Nya Fiesta ST är ingen supersportbil vad gäller prestanda, men med tanke på storleken räcker 0-100 km/h på under sju sekunder och en toppfart på över 200 km/h väldigt långt.

 Lägg därtill sänkts chassi med 15 millimeter, sportigt kalibrerade stötdämpare, Torgue Vectoring Control för roligare kurvtagning samt tre olika lägen på antisladdsystemet – allt testat och utvärderat på Nürburgring – så har du en busbil som lever upp till sitt aggressiva utseende.

 Funderar du redan nu på att lägga undan pengar varje månad för att kunna köpa nya Ford Fiesta ST ska du veta att du har ungefär ett år på dig att spara. Bilen kommer att introduceras i Europa först nästa år, 2013. Vad den kommer att kosta är i ett så här tidigt skede okänt.

https://youtu.be/czJfrgURNMU?width=575&height=353