Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Ford Fiesta ST officiell

Här är prestandaversionen av nya Ford Fiesta med mer kraft och funktioner än tidigare. Debuten sker först nästa år men bilen visas upp redan under Genèvesalongen i vår.

I höstas debuterade sjunde generationen av Ford Fiesta. Lite i det fördolda under ett Go Further-evenemang i Köln. Förvånande då modellen faktiskt fyllde 40 år 2016.

Lite mer buller och bång är det nu när prestandaversionen Fiesta ST gör debut. Ja, med debuten presenteras även en film som beskrivs som ”action-packad”. Handen på hjärtat, vi har sett betydligt mer fartfyllda filmer. Döm själv, klippet hittar du längst ner i denna artikel.

Tycker du att förra Fiesta och nya är lika? Kolla in baklamporna som numera är liggande i formatet.Tycker du att förra Fiesta och nya är lika? Kolla in baklamporna som numera är liggande i formatet.Tycker du att förra Fiesta och nya är lika? Kolla in baklamporna som numera är liggande i formatet.
Tycker du att förra Fiesta och nya är lika? Kolla in baklamporna som numera är liggande i formatet.

Nya Ford Fiesta ST har en nyutvecklad trecylindrig turbomotor på 1,5 liter på 200 hästkrafter och 290 newtonmeter samt ett koldioxidutsläpp på 114 gram per kilometer.

Motorn har cylinderavstängningsteknik, trots att att det är en trepip. Om inte motorns fulla kapacitet behövs kopplas en burk ur men är redo på nytt inom 14 millisekunder – det är 20 gånger snabbare än en ögonblinkning, hävdar Ford. Med motorn klarar nya Fiesta ST av sprinten 0-100 km/h på 6,7 sekunder.

Chassit är vidareutvecklat Fords prestandaavdelning och kommer att ha torque Vectoring-teknik vilket ska förbättra väghållningen och motarbeta understyrning.

Betydligt modernare invändigt i nya Fiesta – och i ST-versionen är det extra tufft dessutom.Betydligt modernare invändigt i nya Fiesta – och i ST-versionen är det extra tufft dessutom.Betydligt modernare invändigt i nya Fiesta – och i ST-versionen är det extra tufft dessutom.
Betydligt modernare invändigt i nya Fiesta – och i ST-versionen är det extra tufft dessutom.

Nytt för Fiesta ST är även möjligheten till olika körlägen som justerar motor, styrning, hjälpsystem och avgasljud efter behag. I det vassaste av de tre lägena, Track, är motorn mappad för maximal effekt, antispinnsystemet urkopplat medan antisladdsystemet är optimerat för bankörning.

Det här är nytt!

Första provkörningen av första Fiesta ST

Såväl Volvo XC90 med V8 som Mercedes nyskapande CLS fick ge vika för Ford Fiesta ST som stor omslagspojke på Teknikens Värld nummer 26/2004. "Kommer att göra både grusvägar och storstadsgator osäkra", trodde vi och menade att körglädjen var kärnvärdet hos Ford Fiesta ST.

På tal om ljud: det är B&O (Bang & Olufsen) som står för ljudanläggningen i nya Fiesta – inte bara i ST-versionen.Nya Fiesta ST kommer att ha fler rutor att kryssa för i tillbehörslistan för att ge kunden större valmöjligheter att forma sin egen bil. Både ut- och invändigt.Nya Fiesta ST är den tredje i ordningen, första versionen kom 2004 och hade då en radfyra på 150 hästkrafter. Med lite god vilja kan faktiskt rötterna härledas ända tillbaka till första generationen Fiesta och versionen XR2 som debuterade 1980. Under huven där fanns en 1,6-liters Kent-motor på 84 hästkrafter.Fiesta ST ska lanseras tidigt 2018 och kommer då finnas både i tre- och femdörrarsutförande. Själva bilen presenteras redan under den kommande Genèvesalong.

https://youtu.be/0IYpXMpXoj0