Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: vezess.hu

Nya Ford Focus avslöjad!

En fjärde generation Ford Focus är på ingång och trots att det återstår några månader innan presentationen vet vi redan hur den ser ut.

Fords storsäljare i Europa (endast slagen av Fiesta) – Focus – har under alla år gått sin egen väg vad gäller formgivningen. Det har nästan varit omöjligt att missta Focus för att vara en modell från ett annat märke. Så ser det inte ut att förbli för bilden ovan, tagen under en reklaminspelning i Portugal av en läsare till en ungersk bilsajt, visar en betydligt mer generisk form än vad vi är vana vid.

Snygga linjer och ett ännu sportigare uttryck (i alla fall från denna vinkel) förmedlar denna fjärde generation som ska ha världspremiär under ett evenemang i april. Men många av linjerna känns igen från andra bilar, om vi ska vara lite elaka.

Exempelvis andas fronten och främre delen av huven Volvo, dessutom ser strålkastarna nästan ut att ha ”Tors hammare” (det har de förstås inte). Bakre fönsterlinjen på bakdörrarna, den bit som vetter mot C-stolparna, är väldigt likt BMW 1-series lösning. Det lilla vi ser av rumpan och bakljusen påminner dessutom starkt om Hyundai i30, Kia Rio och/eller Toyota Auris.

Focus lite säregna utseende som det såg ut på första generationen (1998-2005).

Bilen på bilden ser ut att vara en extrautrustad variant av typen ST Line. Små emblem på framskärmarna, stor bakvinge och delvis svarta fälgar skvallrar om det.

Nya Focus är sagd att bli lite ”finare” och kvarstå som den ”allemansbil” den har varit under alla år hittills. Ford räknar därför med något svagare försäljningssiffror men det kompenseras med ett inköpspris som justeras en aning uppåt.

Modellen kommer i kombiutförande och sannolikt då även i ett Active-utförande och Focus blir därmed en konkurrent till Volkswagen Golf Alltrack.