Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Ford Focus RS är fyrhjulsdriven och officiell – fakta, bilder och film

Efter flera års frånvaro är Ford Focus RS nu tillbaka och det vassare än någonsin. Turbofyra och mer än 320 hästkrafter i all ära, men fyrhjulsdriften är den stora nyheten.

Att en ny generation Ford Focus RS har varit hett efterlängtad i flera år råder det ingen tvekan om. Fords europeiska pressajt dök av trycket under dagens presentation, så gjorde även den livesajt där tanken var att vi som inte är på plats i Köln ska kunna följa avtäckningen. Hashtaggen #FocusRS är dessutom en av de mest använda i Storbritannien i dag. Det råder alltså Focus RS-feber i världen och då framför allt i Europa. Fast jänkarna är rätt glada de också eftersom modellen tar klivet över Atlanten.

Det är inte så konstigt i och med att Fords RS-modeller har varit spännande bilar ända sedan introduktionen på 1960-talet. Under 1980-talet var det Sierra RS Cosworth (provkörning på länken) som fick många att gå igång och på senare år har Focus RS och RS500 varit något för konkurrenterna att bita i. Nya Focus RS är 30:e RS-modellen sedan 1967.

Nu är det 2015 och det är mer än sex år sedan förra generationen presenterades, en prestandaversion baserad på Ford Focus av föregående generation. En helt ny Focus har lanserats sedan dess (2010/2011) och har till och med hunnit genomgå en generationsuppdatering (2014). De som sökt efter extra prestanda har fått söka sig till ST-modellversionen (som numera finns med båda bensin- och dieselmotor). Någon RS-version har prestandasökarna inte kunnat lägga vantarna på, förrän nu.

I Köln för en stund sedan kördes nya Ford Focus RS upp på scenen av ingen mindre än Ken Block, Fords kanske mest kända förare de senaste åren. Teknikens Värld är på plats för att föreviga ögonblicket när nya Focus RS presenteras (som pågår just nu i skrivande stund). Detta kommer du att kunna läsa om i kommande nummer av tidningen – missa inte det.

Nya Ford Focus RS har en fyrcylindrig maskin under huven med varvtalsstopp på 6 800 r/min. Borta är alltså gamla RS-maskinen med fem cylindrar, den som så många förälskade sig i, i synnerhet svenskar. Det var alltså Volvos gamla turbofemma som gällde då, i dag är det Fords nya turboladdade EcoBoost-maskin på 2,3 liter som vi även finner i nya Mustang. Dock är den modifierad och justerad för att möta Focus RS behov.

I nya Focus RS ger maskinen med twinscroll-turbo över 320 hästkrafter och mer än 434 newtonmeter (Ford vill inte vara mer exakta än så i dagsläget). Det kan jämföras med förra generationens 305 hästkrafter och 440 newtonmeter.

Motorn är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Den delen av drivlinan i all ära, men den mest intressanta delen är själva drivningen. Bilen är nämligen fyrhjulsdriven, inte framhjulsdriven som förra generationen. Tack vare RevoKnuckle gick det bra ändå, men fyrhjulsdrift är något som RS-fansen skrikit sig hesa efter bra länge. Nu är Focus i RS-utförande en rallybil på riktigt.

Fyrhjulsdriftssystemet är ett så kallat torque vectoring-AWD-system som fördelar momentet mellan alla fyra hjulen på bästa möjliga sätt. Med två elektroniskt styrda kopplingspaket på vardera sida av bakre drivenheten kan krafterna fördelas mellan fram- och bakaxel men också mellan hjulen på bakaxeln. Bakhjulen kan som mest stå för 70 procent av drivningen medan upp till 100 procent av denna drivning kan förläggas på ett enskilt bakhjul. Exakt hur drivningen ska anpassas till körsituationen beräknas blixtsnabbt baserat på informationen från systemets sensorer. 100 beräkningar i sekunden görs.

Precis som med andra vridmomentsfördelarsystem (torque vectoring) får ytterhjulet mer moment för att rulla snabbare än innerhjulet. Det medför att kurvor kan tas snabbare och mer precisa än vad som tidigare varit möjligt, och i fallet med Focus RS beräknas momentfördelningen utifrån parametrar så som rattvinkel, acceleration, hastighet och sidledsrörelser. Systemet jobbar dessutom parallellt med bilens antisladdsystem. Ford utlovar körglädje utöver det vanliga tack vare tekniken och vi ser mycket fram emot första provkörningen och kommande test.

Här kan du fördjupa dig i tekniken bakom nya Ford Focus RS fyrhjulsdrift. På engelska.

Jämfört med Focus ST har RS-versionen fått styvare fjädrar, stötdämpare, bussningar och krängningshämmare som tillåter hårdare körning. Stötdämparna kan ställas i två lägen – ett mjukare för vardagskörning och ett fastare för bankörning. Fords elektriska styrservo har finjusterats och ska tillsammans med styvare leder i främre hjulupphängningen och kortare länkarmar ge mer känsla och precision i bilens kommunikation med föraren genom ratten.

Ford berättar inte hur mycket RS-versionen av Focus väger, däremot noterar vi att vikten är i fokus eftersom det som tillval finns lättviktsfälgar som sparar ett kilo per hjul. 19-tumsfälgarna är för övrigt skodda med Michelin Pilot Sport i dimension 235/35 R19 både fram och bak. Bakom de flerekrade fälgarna sitter stora doningar till bromsar, självklart ventilerade och framtill även hålborrade. Dessa greppas av kolvar och ok från Brembo.

Inte heller berättas det om några prestandauppgifter, men läckta uppgifter från USA tidigare under dagen menar att 0-100 km/h går på 4,5-4,6 sekunder. Stämmer det betyder det att nya Focus RS är 1,3-1,4 sekunder snabbare än sin föregångare. Den är till och med också minst en sekund snabbare än den hyllade specialversionen RS500 som hade 350 hästkrafter. Fyrhjulsdriften är en av anledningarna till att accelerationssiffran kapats så pass.

Bilen är utvecklad av Ford Performance-tekniker på båda sidor Atlanten, det vill säga i både Europa och USA. En av de som varit involverad vid utvecklingen är killen som körde upp bilen på scenen under dagens presentation, nämligen Ken Block. Han har plockat med sig sina kunskaper från både asfalt-, grus- och vinterkörning, något som vi har sett prov på i både WRC och i alla hans Gymkhana-filmer.

– I nya Focus RS kombinerar vi avancerad teknik och innovativa funktioner på ett sätt som lyfter nivån rejält när det gäller körglädjen. Bilarna i RS-utförande är ett stolt arv för oss, och de har ofta varit först med tekniska genombrott som sedan kommit alla Fords kunder till del. Nya Focus RS är inget undantag. Nu när vi har ett särskilt Ford Performance-team på plats kommer vi att kunna leverera ännu fler innovativa prestandafordon, säger Raj Nair, ansvarig för global produktutveckling på Ford.

Fyra olika karossfärger finns till nya Focus RS. Dessa är Nitrous Blue, Stealth Grey, Shadow Black och Frozen White. På svenska består färgpaletten helt enkelt av blått, grått, svart och vitt. Bilen vi ser på bilderna här är lackerad i Liquid Blue, en kulör som vi även såg på nya Ford GT i Detroit förra månaden. Denna läckra färg verkar endast vara ämnad för showbilen.

Du som vill syna nya Focus RS i verkliga livet, inte bara på bild här, ska genast boka biljett till den populära bilsalongen i Genève som öppnar 5 mars. Där kommer den att stå uppställd bland hundratals andra bilar och där kommer Ford att bjuda på fler fakta, förhoppningsvis de exakta effekt- och vridmomentssiffrorna samt prestandan.

Tillverkningen av nya Focus RS inleds senare i år och därmed får vi vänta något innan den dyker upp hos de svenska Ford-handlarna.

Vill du fördjupa dig i nya Ford Focus RS kan du läsa pressreleasen

 (PDF, öppnas i nytt fönster). Hela presentationen som Ford höll i Köln ser du i filmen nedan.

https://youtu.be/QQ6JqTMHcqs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!