Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080704-ford-focus-rs
080704-ford-focus-rs
080704-ford-focus-rs
080704-ford-focus-rs

Nya Ford Focus RS har 305 hk under huven!

Nya Ford Focus RS gör debut på bilsalongen i London om drygt två veckor, men redan nu kan vi se de första bilderna med bilen i omaskerat konceptformat. Med 305 spända kusar under huven ska den sätta bland annat Mazda 3 MPS på plats.

När det vankas bilsalong som innehåller en handfull premiärer slår det aldrig fel. Ett antal bilar avslöjas i förtid och salongens ögonstenar får inte riktigt samma dragkraft som biltillverkarna tänkt sig. En av de bilar som avslöjas redan nu är nästa generation Ford Focus RS eftersom bilder på bilen i konceptform har läckt ut på nätet. Först nu kan vi se bilens aggressiva linjeföring, som späs på av den illgröna lacken, med den stora hungriga svarta fronten. För första gången kan vi också se vad som väntar oss om vi kliver in i bilen – rejält skålade Recaro-stolar i skrikig framtoning.

Focus RS levererar 305 hästkrafter (förhandsuppgifterna pekade på 280 hk) som plockas ur Volvos femcylindriga turbomotor. Det maximala vridmomentet ligger på 410 newtonmeter. Spisen är densamma som sitter i Focus ST, men där plockas det bara ut 225 hästkrafter.

Kraften i RS-modellen skickas till framhjulen via en sexväxlad manuell växellåda som är utrustad med en mekanisk racediffbroms från Quaife. Enligt Ford behöver bilen inte fyrhjulsdrift tack vare denna konfiguration. Accelerationen från 0-100 km/h förväntas gå på mindre än sex sekunder.

Annat som skiljer RS från ST och övriga i Focus-familjen är uppgraderad fjädring och stötdämpning, bredare spårvidd med 40 millimeter samt nya 19-tumsfälgar med rejäla bromsar bakom.

Nu väntar vi bara på den officiella teknikspäckade pressreleasen från Ford så att alla RS-fantaster får sin hunger stillad.

Läs mer

Provkörning