Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Magee Photography

Nya Ford Focus RS – nu är tillverkningen igång

Nu äntligen har produktionen av nya Ford Focus RS kommit igång, nästan ett år efter presentationen.

Hungern efter nya Ford Focus RS-generationen har växt sig allt större sedan den visades upp digitalt i början av februari förra året, månaden innan den publika premiären på Genèvesalongen. Anledningen till vår växande aptit har varit Fords strategi att hålla oss på halster. Vid världspremiären fick vi, förutom att se bilen, reda på att en 2,3 liter stor EcoBoost-motor med turbo sitter under huven och att kraften den lämnar ifrån sig sätter fart på alla fyra hjulen, inte bara framhjulen som tidigare Focus RS-generationen. Mycket mer än så fick vi inte veta.

I mitten av sommaren, innan uppvisningen på Goodwood Festival of Speed, släppte så äntligen Ford lite mer fakta. 350 hästkrafter och 440 newtonmeter. ”Wow, då är den snabb!”, tänkte många. Men hur snabb? Det fick vi inte reda på då, det fick vi vänta på till i mitten av september. Då klämde Ford ur sig att 0-100 km/h går på 4,7 sekunder och att den därmed knäcker en annan fyrhjulsdriven konkurrent med 0,2 sekunders marginal. Jo visst är det Volkswagen Golf R

 som vi syftar på.

https://youtu.be/bbd3h4FoYOw

Så att säga att Ford har hållit oss på halster är ingen underdrift, men det var helt planenligt från deras sida eftersom bilen först nu har börjat tillverkas. I veckan rullade nämligen första exemplaret av produktionslinan i fabriken i tyska staden Saarlouis.Modellen har kunnat beställas under en längre tid, men det är alltså först nu som tidiga beställare kan börja se fram emot leveransdagen. De svenskar som har beställt nya Ford Focus RS har fått punga upp med minst 384 000 kronor, 

det är nämligen bilens grundpris.

I och med nya Focus RS har Ford siktet inställt på 41 000 sålda prestandabilar under 2016. Lyckas de med det är det en ökning med 40 procent jämfört med 2015. Övriga modeller i genrén är Fiesta ST, Focus ST, Mustang och Ford GT.

Fram till och med 2020 ska Ford ha presenterat tolv nya prestandamodeller, inklusive de fem nämnda ovan. Med andra ord kvarstår sju som vi har att se fram emot. Kanske en av dem är Fiesta RS.