Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Ford Focus RS – tre snabba från provkörningen

En av de mest efterlängtade sportbilarna är äntligen här. Här är i det här fallet Valencia och där är Erik Wedberg för att provköra nya Ford Focus RS. Är den så bra som vi hoppats på?

Hej Erik, nå är nya Ford Focus RS värd väntan?

– Det är många som har väntat otåligt på nya Focus RS. Bilen visades ju redan i Genève för snart ett år sedan! Men nu är produktionen äntligen igång och, JA, den är värd väntan.

Varför?

– Den känns äkta. Fords Performance-avdelning har tagit god tid på sig och det har gett resultat. Utgångspunkten är Focus ST men allt, precis allt, är sju resor värre. 2,3-litersmotorn är densamma som i Mustang men har här lite mer effekt och är en riktig pärla. Och så är det ju det här med fyrhjulsdriften. Focus RS driver numera på alla fyra och gör det på ett ganska avancerat sätt. Det tar alldeles för lång tid att förklara nu, jag skriver om det i nästa nummer!

Har den blivit lika dyr som snabb?

– Utgångspriset är 394 300 kronor och det är mycket mer än föregångaren, men jämfört med konkurrenterna är det inte mycket. Den svagare och snällare Golf R är cirka 10 000 kronor billigare och Mercedes-AMG A 45 4Matic är nästan hundringen dyrare.

Vi vill höra mer, Erik! Men vi förstår att du vill spendera med tid bakom ratten på 350-hästarsbusen som gör tar dig till 100 km/h på 4,7 sekunder i stället för att babbla med oss här, på så vis kan du leverera en höjdarrapport i nästa nummer av Teknikens Värld – det vill vi ju inte missa!