Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Röda bromsok och PeO Kjellström kostar extra.Röda bromsok och PeO Kjellström kostar extra.Röda bromsok och PeO Kjellström kostar extra.
Röda bromsok och PeO Kjellström kostar extra.

Nya Ford Focus ST – tre snabba från provkörningen

PeO Kjellström fick stanna kvar i Barcelona efter att ha kört Honda CR-V. Nu är det dags för Ford Focus ST. Hur är läget där nere nu, PeO?

– Bättre. I dag +21 och det är gott att vara här.

Kan jag förstå. Vad är nytt med Focus ST?

– Förutom att den baseras på nyligen ansiktslyfta Focus så är den största nyheten att Focus ST nu går att få även som diesel, och inte bara bensinmotor på 250 hästar.

Aha! Ge oss mer.

– Focus ST med diesel har 185 hästar. Ingen raket direkt men väldigt fint bottendrag och en fantastiskt trevlig styrning. 0-100 km/h tar 8,1 sekunder, att jämföra med bensinversionens 6,5 sekunder. Motorn är väldigt körbar, lätt att använda, till exempel fyrans växel på kurviga katalanska bergsvägar. Ingen sportbil direkt, men jag gillar den.

Vad kostar härligheten?

– Det trevliga i kråksången är att bensinversionen gått ned i pris mellan 10 000 och 15 000 kronor beroende på vilken specifikation du väljer. Den kostar mellan 273 900 och 298 900. Diesel ST är faktiskt 10 000 kronor billigare än bensinaren. Ovanligt. Kombi, som också finns, kostar 6 500 extra. Säljs nu, leverans början av mars.

I Teknikens Värld nummer 6/2015 som utkommer 26 februari kan du läsa allt om hur nya Focus ST är att köra, både bensin- och dieselversionen. Slå till på en prenumeration till riktigt bra pris så missar du inte det. Då får du inte bara papperstidningen utan också möjligheten att läsa hela tidningen i din mobila enhet, till exempel mobiltelefon, läsplatta eller dylikt (både Android och Apple stöds).