Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080730-ford-ka-ii-2-nästa080730-ford-ka-ii-2-nästa080730-ford-ka-ii-2-nästa
080730-ford-ka-ii-2-nästa

Nya Ford Ka avslöjad

Inte helt otippat har bilder på nästa generation Ford Ka läckt ut på Internet. Den officiella premiären är tänkt att hållas på bilsalongen i Paris i oktober, men redan nu vet vi hur bilen kommer att se ut. Nästa Ford Ka är systerbil till populära Fiat 500 och de båda småttingarna delar det mesta.

I vanliga fall brukar biltillverkaren släppa de första officiella bilder på en ny bilmodell bara dagarna före den publika världspremiären. I fallet med nästa Ford Ka blir det inte så eftersom vi redan nu kan visa dig den första bilden på bilen. På grund av detta kanske Ford inom kort lättar på trycket och släpper resterande bilder och fakta om bilen.

Nuvarande Ford Ka har funnits i hela tolv år och det är sannerligen dags för en ny version att äntra scenen. Därför sätter produktionen av generation två igång redan i höst, strax efter att bilen haft sin världspremiär på Parissalongen i oktober.

Ford Ka generation två är systerbil till nyligen comebackande Fiat 500. De två bilarna ser däremot inte ut att dela en endaste pinal sinsemellan. Men skenet bedrar. Medan Ka på utsidan ser ut som vilket modern småbil som helst så delar de båda bilarna det mesta under skalet, inte minst plattform och motorer.

Ford Ka får alltså samma motorer som är tillgängliga i den lilla retrostylade italienaren – två bensinare på 1,2 och 69 hästkrafter respektive 1,4 liter och 100 hästkrafter samt en multijet-diesel på 75 hästkrafter. I Fiats fall är lilla bensinaren och dieseln miljömotorer vilket med största sannolikhet även blir fallet hos Ford.

Förhoppningsvis, och mycket troligt, kommer Ka i ett vässad ST-version som delar flertalet lösningar med Fiat 500 Abarth som har 135 pigga hästkrafter under huven. Med lite tur kan vi även se fram emot en ännu vassare version i form av Ka RS.

Ford Ka av nästa generation kommer att tillverkas i polska Tychy där Fiat 500 redan tillverkas.

Läs mer